HR EN
6. listopada 2020. Plenarne sjednice

Zapadnom Balkanu EU sredstva uz uvjet vladavine prava

Picula s Varhelyijem o Ekonomskom i investicijskom planu za zapadni Balkan

“Reforme usmjerene jačanju vladavine prava i osnaživanje neovisnih institucija u trodiobi vlasti moraju biti ključni faktor za odobravanje pristupa sredstvima Pretpristupnog instrumenta IPA III i svim drugim europskim fondovima namijenjenima zemljama kandidatkinjama za članstvo u Europskoj uniji. Europska će im unija najviše pomoći kontinuiranom podrškom tim reformama”, istaknuo je hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula tijekom današnjeg govora povodom predstavljanja Ekonomskog i investicijskog plana za zapadni Balkan i izvješća EK o napretku kandidatkinja za članstvo u Europskoj uniji.

Picula je na predstavljanju dokumenata nakon Savjeta povjerenika EU sudjelovao u svojstvu izvjestitelja za novi Pretpristupni instrument IPA III, koordinatora Socijalista i demokrata za vanjsku politiku u Odboru za vanjske poslove EP, te kao izvjestitelj za Crnu Goru i predsjednik Radne grupe za zapadni Balkan.

Picula je povjereniku za proširenje Oliveru Varhelyiju, koji je predstavljao dokumente, naglasio kako su predstavljeni dokumenti dokaz privrženosti same Unije procesu proširenja, posebno kroz naglasak na važnost ekonomske i socijalne konvergencije regije ka Uniji, kroz podršku obrazovanju, infrastrukturnim projektima i zelenoj tranziciji i ukupni investicijski potencijal od gotovo 20 milijardi eura. U svojim je preporukama za proces proširenja i ranije naglašavao nužnost da sve mjere i pretpristupni program budu oblikovani tako da građani zemalja kandidatkinja i prije pristupanja osjete opipljive koristi članstva u Uniji i poboljšanje uvjeta života, jer će ih tako lakše biti primjenjivati i dobiti podršku za njih.

Unija je, podsjeća Picula, pružanjem 3,3 milijardi eura financijske i logističke podrške regiji tijekom pandemije COVID-19 pokazala istinsko razumijevanje važnosti regije za europsku stabilnost. Posebno je važno, ocjenjuje Picula, što će kroz Ekonomski i investicijski plan zemlje zapadnog Balkana biti uključene i u ostvarivanje ciljeva Europskog zelenog plana. Zemlje regije su među najviše pogođenima klimatskim promjenama i važno je da im bude omogućeno uključivanje u politike zaštite okoliša i energetske tranzicije kroz financijsku i logističku podršku izradi dugoročnih, održivih klimatskih strategija.

“Svojim opsegom i strukturom, Plan potvrđuje kredibilitet pred kandidatkinjama sa zapadnog Balkana i pred svim građanima Europske unije”, naglašava Picula. Kao izvjestitelj za IPA III program u nastajanju, Picula je zatražio da uz inzistiranje na vladavini prava Europski parlament mora imati i povećanu ulogu u nadzoru dobrih praksi upravljanja i alokaciji sredstava.

Prema prijedlogu Komisije, zemljama zapadnog Balkana u kojima živi oko 18 milijuna ljudi na raspolaganju biti više od devet milijardi eura, dok će ukupan IPA III paket premašiti 14,3 milijardi eura u financijskoj perspektivi 2021.-2027.

Govoreći o Crnoj Gori, kao izvjestitelj Parlamenta komentirao je Izvješće Komisije o napretku te zemlje u pristupanju Uniji: “Napredak je postignut u više polja, poput borbe protiv krijumčarenja ljudima, no vladavina prava, pravosuđe, sloboda medija i borba protiv korupcije i dalje ne postižu zadovoljavajući napredak. Unatoč tome što je Crna Gora lider u procesu proširenja, poglavlja se zbog toga ne zatvaraju odgovarajućom brzinom”.

Picula je novoj crnogorskoj vladi poručio kako od njih očekuje konstruktivan pristup i ispunjavanje potpisanih obveza na europskom putu, prije svega zbog činjenice da čak 70 posto građana zemlje podržava članstvo u Europskoj uniji.

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.