HR EN
6. listopada 2020. Plenarne sjednice

Za sankcije kvalificirana većina u EU!

Picula se založio za uvođenje kvalificirane većine za odluke o sankcijama i vladavinu prava kao uvjet za EU fondove

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu i koordinator Socijalista i demokrata za vanjsku politiku Tonino Picula komentirao je u govoru na ovotjednoj plenarnoj sjednici prioritete Europskog vijeća u odnosu na krizu na Nagorno Karabahu, sankcije bjeloruskom režimu i novi sedmogodišnji proračun EU.

Sastankom Vijeća dominirale su vanjsko-političke teme. Zaključci pozivaju na spuštanje tenzija i potporu dijalogu u slučaju istočnog Mediterana, gdje EU mora braniti svoj suverenitet, te sve intenzivnijih sukoba u Nagorno-Karabahu. Pozdravljam dogovor o mjerama za 40 bjeloruskih dužnosnika. Međutim, ova lista nije potpuna bez samoprozvanog predsjednika Lukashenka. Dugujemo to građanima koji trpe represiju režima i ustrajni su u prosvjedima. Ovo dokazuje kako je kvalificirano odlučivanje o sankcijama neophodno u sve napetijim vanjsko-političkim prilikama u susjedstvu i globalno. Ohrabruje najava Kine o dostizanju ugljične neutralnosti do 2060, uz jasan podsjetnik na neprihvatljivo stanje ljudskih prava i potrebu ujednačavanja pravila tržišne utakmice. Politički dogovor Vijeća nije finale Višegodišnjeg financijskog okvira. Europski parlament je jasno komunicirao svoj mandat što se tiče iznosa i prioriteta. Parlament se mora uvažavati kao su-zakonodavac. Vladavina prava kao preduvjet povlačenja sredstava i vlastita sredstva za oporavak u interesu su građana koju su nam dali direktan legitimitet.

Govor pogledajte na poveznici.

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.