HR EN
6. travnja 2022. Plenarne sjednice

Vrijeme je osudimo i porazimo ljubitelje Putina u EU i Hrvatskoj

Putin je svugdje imao svoje glasne zagovornike, od nacionalnih predstavničkih tijela do europskog parlamenta, naglasio je Picula

Strasbourg, 06. travanj 2022. – „Više od dvadeset godina, od svoga dolaska na vlast, Putin i njegovi silovici gaze slabije: novinare i oporbene političare, nacionalne i seksualne manjine, sve koji se usuđuju biti slobodni i drugačiji. U rasponu od ubojstava i premlaćivanja do ukidanja reprezentativnosti i autonomije regija. Ipak, ništa od toga nije bilo dovoljno da europskoj krajnjoj desnici otvori oči“, rekao je danas na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta hrvatski zastupnik i pregovarač grupacije S&D za sankcije Rusiji Tonino Picula.

Nastavio je: „Tu njihovu privrženost Putin je bogato pomagao povezujući ideološku isključivosti i cinični biznis oportunizam. Nemamo razloga vjerovati da ih je prestao darivati, unatoč sankcijama. Obiljem novca za dezinformacijske kampanje koje su manipulirale biračima u zemljama Zapada. Sjetimo se kredita ruskih banaka, dezinformacijskih kampanja oko Brexita i izbora od SAD-a do Francuske“.

Tako je mnoge od svojih partnera iz EU-a održao na vlasti ili pomogao njihov uspon. Putin je svugdje imao svoje glasne zagovornike, od nacionalnih predstavničkih tijela do europskog parlamenta, naglasio je Picula. „Nemojmo se zavaravati, u barem dvije članice EU kao i na njezinim vanjskim granicama danas imamo vlastodršce koji baštine vrijednosti, retoriku i metode vladavine krajnje desnice. Svojim smo toleriranjem Kremlja i njegovih proxyja doveli do toga da se Putin usudio napasti Ukrajinu, gdje ruska vojska čini zločine kakve nismo vidjeli od Vukovara i Srebrenice“, ocjenjuje.

Sravnjeni gradovi Buča i Mariupolj su svjedočanstvo tog toleriranja netolerantnih. Vrijeme je da ih u EU konačno jasno osudimo i porazimo.

Naravno, kaže Picula, putinofilija nije zaobišla ni Hrvatsku ni njezinu desnicu, koja je ispisala mnoge stranice njegovog obožavanja, ali još uvijek nismo vidjeli ni dovoljno aktivne poteze hrvatske vlasti u sankcioniranju pojedinaca povezanih s Putinovim režimom. Tako se po hrvatskim marinama još sidre megajahte ruskih tajkuna, dok ih druge članice Europske unije, od Španjolske do Italije plijene. Znakovito, o tome se Ministarstvo pomorstva, prometa i veza ne izjašnjava.

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.