HR EN
7. listopada 2020. Plenarne sjednice

Turska: zajednički nazivnik problema na jugoistoku EU

Picula o vanjskopolitičkim krizama u najbližem susjedstvu Unije

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu i koordinator za vanjske poslove Socijalista i demokrata u EU Tonino Picula održao je na plenarnoj sjednici EP 7. listopada dva govora o temama od visoke važnosti za vanjsku politiku Europske unije. 

U nastavku donosimo oba govora.

O Gorskom Karabahu: 

Za početak, dopustite da izrazim svoju najozbiljniju zabrinutost zbogizbijanja novog vojnog sukoba između Armenije i Azerbajdžana, na liniji razgraničenja u regiji Gorski Karabah. Nasilje mora odmah prestati i sve strane sukoba moraju se vratiti poštivanju sporazuma o prekidu vatre, bez odgađanja i bez ikakvih preduvjeta. Kao S&D, u više smo navrata apelirali na suzdržavanje od bilo kakvih uplitanja, kao i od retorike koja bi mogla potaknuti tenzije između Armenije i Azerbejdžana. Danas vas pozivamo da zaustavite borbe i vratite se pregovorima. Ne postoji drugi put razrješenju konflikta osim povratka za pregovarački stol pod predsjedanjem OESS-ove skupine iz Minska. Načela Povelje UN-a, Završnog akta OESS-a iz Helsinkija i Temeljnih načela iz 2009. godine i dalje su vodeći postulati za rješenje ovog sukoba. Kako se smanjuje posrednička uloga Rusija, očekujemo da će i ostali partneri doprinositi tom cilju. To je posebno važno obzirom na izvještaje o prisutnosti plaćenika koje je poslala Turska. Čini se da je većini naših vanjskopolitičkih izazova na vanjskim granicama Turska zajednički okidač. Najnoviji postupci samo su još jedan dokaz u nizu odstupanja Ankare od europskih vrijednosti i međunarodnih pravnih normi.

O Iranu i EU:

Zajednički sveobuhvatni akcijski plan najmoćnije je diplomatsko postignuće Europske unije, ali je ujedno i izazov održati ga takvim. EU se posvetio opstanku plana i njegovoj potpunoj implementaciji. Neki bi rekli da je živ, ali da bi mogao biti vitalniji. Nadamo se da će se SAD uskoro vratiti tom sporazumu i općoj obnovi multilateralizma, dok će jednako tako Iran ispuniti svoje obveze navedene u Planu. Ipak, naša podrška nuklearnom dogovoru ne znači da bismo trebali sramežljivo prozivati Iran zbog njegove involviranosti u sirijske i jemenske konflikte, njegove postupke u Hormuškom tjesnacu ili napade na američke postrojbe u Iraku. Nismo, i ne možemo biti indiferentni na situaciju s ljudskim pravima u Iranu, koja je stravična. Dobitnik nagrade Saharov Nasrin Sotoudeh zbog zatvorskih je uvjeta nedavno štrajkao glađu. Velik broj dvojnih državljana EU i Irana još uvijek je nepravedno pritvoren u Iranu. Smrtna se kazna i dalje često izvršava a posljednji slučaj pogubljenja Navida Afkarija zaslužuje našu najveću osudu. Naposljetku, naše partnerstvo nadilazi ZSAP i moguće je unaprijediti područja zajedničkog interesa. Podupiremo Radnu skupinu Europske službe za vanjsko djelovanje za Iran, kao i vaš uravnotežen, sveobuhvatan pristup. Ali danas moramo jasno naglasiti da, ukoliko Iran želi daljnji europski doprinos, mora drastično poboljšati stanje ljudskih prava.

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.