HR EN
18. lipnja 2020. Plenarne sjednice

Preporuke za proširenje izglasane u EP

Konačni prijedlog Preporuka bit će upućen Europskom vijeću, Komisiji i visokom predstavniku za vanjske poslove i sigurnosnu politiku

U četvrtak 17. lipnja 2020. je u Europskom parlamentu hrvatski zastupnik Tonino Picula predstavio konačni prijedlog „Izvješća o preporukama Europskog parlamenta Vijeću, Komisiji i potpredsjedniku Komisije / Visokom predstavniku Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku o zapadnom Balkanu nakon sastanka na vrhu 2020.“, odnosno preporuka o proširenju na zapadnom Balkanu, koji je nakon prihvaćanja od strane Odbora za vanjsku politiku EP došao na red glasanja ovotjedne plenarne sjednice u Europskom parlamentu. 

Izvješće je na glasanju u petak 18. lipnja 2020. dobilo podršku čak 532 zastupnika, uz 70 protiv i 63 suzdržanih.

„Izvješće naglašava kako je perspektiva punog EU članstva zemalja zapadnog Balkana na temelju zasluga u interesu Europske unije: političkom, sigurnosnom i ekonomskom. Kao što je to i u interesu zemalja koje traže puno članstvo. Proširenje je naš najučinkovitiji instrument vanjske politike koji doprinosi unaprjeđenju dosega temeljnih vrijednosti Unije, promicanju mira i prosperiteta, jednakosti, vladavini prava i poštivanju ljudskih prava diljem Europe“, istaknuo je Picula u današnjem govoru u Europskom parlamentu.

Kao autor izvješća, Picula je pozdravio novu poboljšanu metodologiju proširenja koju je predstavila Europska komisija, na koju se dijelom Izvješće i odnosi, te velik iskorak obilježen početkom procesa pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, kao i deklaraciju Zagrebačkog samita. Uz to, kroz amandmane na inicijalni prijedlog preporuka, Picula je podsjetio i na financijsku pomoć koju je Europska unija dodijelila zemljama zapadnog Balkana tijekom pandemije korona virusa, vrijednu ukupno više od 3,3 milijardi eura. Nadalje, posebice je naglasio nužnost adekvatnog financiranja politika proširenja, zbog njezine izazovnosti te uputio jasnu poruku Europskom vijeću o potrebi da se za politiku proširenja u sljedećem sedmogodišnjem razdoblju osiguraju dostatna sredstva.

Uz to, Piculine preporuke uključuju jasne političke poticaje zemljama zapadnog Balkana i da im se omogući sudjelovanje u sektorskim politikama i programima EU prije punopravnog članstva, kroz ciljanu financijsku podršku, kako bi građani osjetili opipljive koristi članstva i povećala EU prisutnost u tim zemljama.

Nakon glasanja u Europskom parlamentu, preporuke će biti upućene Europskom vijeću kojim od početka srpnja ove godine predsjeda Njemačka, Europskoj komisiji ,te visokom predstavniku Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku.

 

Video govora pogledajte na poveznici, a izvješća medija na sljedećim poveznicama:

Tportal

24sata

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.