HR EN
4. srpnja 2022. Plenarne sjednice

Pravo na pobačaj u RH - nazad u Ustav!

Pravo žene na izbor ne smije biti opozivo, istaknuo je Picula u plenarnom govoru u EP

Odluka Vrhovnog suda SAD-a o poništavanju prava na pobačaj opasan je presedan i dokaz da “trumpizam”, nažalost, nije nestao s njegovim mandatom.

Upravo zbog toga moramo učiniti sve da spriječimo slične inicijative u našim društvima koje se inspiriraju ovom ponižavajućom odlukom. U tim traumatičnim i nikad jednostavnim situacijama, žene moraju imati mogućnost samostalno odlučivati o vlastitom tijelu i reproduktivnom zdravlju, bez pritiska i uvjetovanja, te dobiti odgovarajuću skrb u svom gradu i zemlji.

Nažalost, zdravstveni je sustav i u Hrvatskoj premrežen najkonzervativijim utjecajima pa tako u javnom zdravstvenom sustavu imamo cijele bolnice u kojima liječnici odbijaju pravo na pristup pobačaju. Vrijeme je da u cijeloj EU, pa tako i u Hrvatskoj, pravo na pobačaj dodatno zakonski osiguramo uključivanjem u nacionalne ustave i Povelju Europske unije o temeljnim pravima.

Pravo žene na izbor ne smije biti opozivo. Naša obveza je da to pravo i osiguramo i branimo!

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.