HR EN
16. rujna 2020. Plenarne sjednice

Picula: vladavina prava uvjet za EU sredstva

Picula je danas na plenarnoj sjednici povodom stanja EU podržao Europski zeleni plan i isplate iz EU fondova uvjetovane vladavinom prava

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula govorio je danas na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta posvećenoj stanju u Europskoj uniji, gdje se osvrnuo na govor koji je održala predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. 

Govor donosimo u cijelosti.

EU odavno nije više eksperiment nego politička činjenica. Jedinstvena u povijesti. Međutim, EU je danas na raskrsnici. U prvim tjednima pandemije mnogi su pitali hoće li EU iz ove krize izaći ista, promjenjena ili neće ni izaći? U kratko vrijeme korona-virus je ugrozio baštinu EU-a izgrađenu proteklih desetljeća.

Govorom o stanju Unije ponudili ste razloge za novi europski optimizam, kao dogradnju dogovora postignutog ljetos i velikog očekivanja građana, koji itekako osjećaju posljedice ekonomskih nedaća bez presedana u novije doba.

Iskoristimo krizu, ostvarimo Zeleni plan, nastavimo proces digitalizacije, pokrenimo zdravstvenu uniju, uložimo više u znanost i istraživanja, oslanjajući se na jaku kohezijsku politiku.

Npr. otoci su energetskom tranzicijom dokazali da mali pomaci mogu imati veliki učinak.

Naš oporavak i rast moraju biti održivi, a isplata europskih sredstava utemeljena na vladavini prava.

Jačajmo zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku kvalificiranim odlučivanjem te obnovom politike proširenja zajamčimo snažniju Uniju u sve kaotičnijem međunarodnom okruženju.

Video govora. 

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.