HR EN
10. svibnja 2023. Plenarne sjednice

PICULA NAJUTJECAJNIJI HRVATSKI ZASTUPNIK U EP

Picula se istaknuo radom u temama vanjske politike, proširenja EU, kohezijskoj politici

Tonino Picula, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu i koordinator za vanjsku politiku grupacije Socijalista i demokrata, stalni izvjestitelj EP-a za odnose EU-a i SAD-a, te za odnose s Crnom Gorom, Predsjednik radneskupine za zapadni Balkan, Predsjednik Međuskupine za mora, rijeke, otoke i priobalna područja (SEARICA), te član INGE 2, Posebnog odbora za vanjsko upletanje u sve demokratske procese u EU-u, našao se na prestižnoj EU Matrix listi za 2023. godinu kao jedan od najutjecajnijih zastupnika.

Picula je 69. mjestu liste sto najutjecajnijih zastupnika od ukupno 705 zastuonika u Europskom parlamentu zahvaljujući autorstvu čak sedam izvješća Europskog parlamenta, o novoj strategiji proširenja Europske unije, izvješća o budućnosti odnosa Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država, redovnih izvješća o napretku Crne Gore, pretpristupnom financijskom instrumentu IPA III, kao i temama kohezijske politike u Europskoj uniji, odnosno politika ujednačavanja regionalnog razvoja Unije. Picula je prepoznat i po pokretanju novih inicijativa vezanih uz energetsku tranziciju, što je rezultiralo pokretanjem Tajništva za energetsku tranziciju otoka na europskoj razini.

“Vanjska politika Europske unije, ali i zelena tranzicija, ključno će oblikovati živote svih njezinih građana, jer ona danas obuhvaća teme sigurnosti i obrane, ali i energetske tranzicije i proizvodnje hrane, koje su presudna za sigurnost, zdravlje i održivost, kako cijele Unije, tako i Hrvatske u njoj. Počašćen sam ovim formalnim priznanjem mog rada, kako od strane građana, tako i od stručnih organizacija u Bruxellesu”, istaknuo je Picula.

Influence Index, koji svake godine objavljuje EUmatrix.eu, mjeri utjecaj koji su zastupnici Europskog parlamenta ostvarili na zakonodavstvo Europske unije od početka tekućeg mandata Parlamenta. Ova analiza namijenjena je stručnjacima za javne poslove i građanima općenito kako bi shvatili složenost politike koja stoji iza donošenja odluka EU-a i prepoznali vodeće figure koje oblikuju zakonodavstvo za više od 440 milijuna građana. Utjecaj zastupnika mjeri se kombinacijom kriterija grupiranih u sljedeće kategorije: formalne i neformalne pozicije vodstva, stvarni zakonodavni rad, politička mreža, članstvo u odborima i ponašanje pri glasanju. Važno je napomenuti da ovi izvještaji nisu normativne procjene, odnosno nisu namijenjeni sugeriranju da su neki zastupnici "bolji" od drugih, već ukazuju na one zastupnike koji su se zbog kombinacije osobnih i okolinskih čimbenika našli u poziciji da utječu na politiku EU-a.

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.