HR EN
15. rujna 2020. Plenarne sjednice

Nužno jačanje vanjske politike EU

Picula oštro o stanju u Bjelorusiji, sukobu Grčke i Turske i odnosima s Rusijom

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu i koordinator grupacije Socijalista i demokrata Tonino Picula održao je danas tri govora na prvom danu plenarne sjednice EP na kojoj su razmatrane teme krize između Grčke i Turske u istočnom Sredozemlju, poslijeizborna situacija u Bjelorusiji, kao i pokušaj atentata ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog

Picula je upozorio na nužnost deeskalacije tenzija između NATO članica Grčke i Turske, kao i potrebu započinjanja dijaloga, za što je prvi preduvjet da se Turska suzdrži od jednostranih poteza prema Grčkoj. Zaključio je kako je nužno nastaviti s jačanjem Europske obrambene unije.

Video 1.

Govoreći o situaciji u Bjelorusiji, podsjetio je kako EU mora nastaviti podržavati građane te zemlje u njihovoj borbi za osnovna ljudska I politička prava, te nastaviti s provedbom sankcija protiv Lukašenka i onih koji naređuju i provode nasilje nad Bjelorusima. Ponovio je I svoj zahtjev za preispitivanje odnosa s bjeloruskim režimom.

Video 2.

Odnose s Rusijom Picula je ocijenio iznimno lošim, zbog ruskih poteza kojima krše međunarodni pravni poredak u Ukrajini, zbog ruske intervencije u Siriji, kao I zbog širenja dezinformacija I lažnih vijesti. Posebno je istaknuo rusku podršku ekstremnoj desnici I antieuropskim snagama u zemljama članicama EU. Nova sveobuhvatna strategija prema Rusiji mora biti temeljena na inzistiranju na poštivanju međunarodnog prava i standarda ljudskih prava, uz jačanje mira I sigurnosti, zaključio je.

Video 3. 

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.