HR EN
17. ožujka 2020. Pitanja Europskoj komisiji

ZAPADNOM BALKANU HITNO EU FONDOVE ZA BORBU PROTIV KORONAVIRUSA

S&D zatražili od Komisije da zemljama zap. Balkana omogući da koriste EU sredstva za borbu protiv koronavirusa

Parlamentarna grupacija Socijalista i demokrata u Europskom parlamentu zatražila je od Europske komisije i zemalja članica Europske unije da uključe zemlje regije zapadnog Balkana u napore zauzdavanja pandemije koronavirusa u Europi. EU bi kandidatkinjama i potencijalnim kandidatkinjama trebala omogućiti da nepotrošena sredstva iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć IPA mogu preusmjeriti u borbu protiv koronavirusa, te razmotriti mogućnost da se mobilizira dio sredstva drugih eksternih financijskih instrumenata. Uz to, zemljama zapadnog Balkana trebalo bi biti omogućeno da kupuju medicinsku opremu, poput maski i respiratora, od zemalja članica.

Kao jedan od inicijatora, Tonino Picula, hrvatski zastupnik, koordinator S&D-a za vanjsku politiku u Europskom parlamentu i izvjestitelj za proširenje na zapadnom Balkanu izjavio je povodom zahtjeva upućenih Europskoj komisiji kako bi prvi dokaz solidarnosti bio da najbližim susjedima pomognemo da bolje opreme zdravstvene sustave kako bi lakše suzbili i liječili zarazu.

„Ne smijemo zemlje zapadnog Balkana ostaviti da se same bore s ovom izvanrednom ljudskom i ekonomskom krizom koju je izazvao koronavirus. Njihovi su zdravstveni sustavi prečesto nedovoljno financirani i nedostaju im zdravstveni radnici koji su napustili te zemlje. Zbog toga zapadni Balkan mora biti isključen iz novog režima 'autorizacije izvoza zaštitne opreme' u treće zemlje i mora im biti omogućeno da zaštitnu opremu nabavljaju u Europskoj uniji“, istaknuo je.

„Nužna je fleksibilizacija IPA pretpristupnih sredstava kako bi te zemlje imale na raspolaganju dovoljno novca za borbu protiv koronavirusa. Poput zemalja članica, zemlje zapadnog Balkana morale bi imati opciju preusmjeravanja nepotrošenog novca za kupovinu testova i zaštitne opreme, kao i za poduzimanje drugih mjera nužnih za ublažavanje posljedica pandemije koronavirusa. Baš unatoč trenutnim izvanrednim okolnostima, proces proširenja mora se nastaviti pojačanom dinamikom koja je omogućena novom metodom pregovaranja. Pozdravljamo odluku nizozemskog parlamenta donesenu u ponedjeljak, kojom daju zeleno svjetlo EU da u najskorijem roku započne pregovore o pristupanju sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom“, poručio je Picula povodom zahtjeva svoje parlamentarne grupacije Komisiji i zemljama članicama.

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.