HR EN
6. lipnja 2018. Pitanja Europskoj komisiji

Picula Komisiji: Kakve mjere planirate za otoke u novom proračunu?

Zastupnik Tonino Picula je Europskoj komisiji postavio prioritetno pitanje o mjerama smanjenja razlika u razvoju različitih regija u prijedlogu višegodišnjeg financijskog okvira za razdoblje od 2021. do 2027. godine.

Naime, članak 170. Ugovora o funkcioniranju Europske unije navodi da EU u svom djelovanju osobito vodi računa o potrebi povezivanja otoka i rubnih regija sa središnjim regijama Unije. U članku 174. piše da se posebna pozornost poklanja regijama koje su izložene ozbiljnim i trajnim prirodnim ili demografskim poteškoćama, kao što su otoci.

"Osim toga, u članku 175. navodi se da države članice provode svoje ekonomske politike i koordiniraju ih tako da ostvaruju i ciljeve određene člankom 174. Pri oblikovanju i provedbi politika, djelovanju Unije i ostvarenju unutarnjeg tržišta vodi se računa o ciljevima određenima u članku 174. i doprinosi njihovu ostvarenju. Unija podržava ostvarivanje tih ciljeva svojim djelovanjem u okviru strukturnih fondova, Europske investicijske banke i drugih postojećih financijskih instrumenata".

Stoga je Picula, zajedno s nekoliko kolega iz S&D-a, pitao Komisiju kako njezin prijedlog financijskog okvira odražava spomenute članke Ugovora.

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.