HR EN
25. siječnja 2018. Pitanja Europskoj komisiji

Ne ukidajte tungsten rasvjetu kazalištima!

Na inicijativu kazališnih i dramskih predstavnika koji su mu se obratili zbog najavljene zabrane tungsten rasvjete u kazalištima, zastupnik Tonino Picula poslao je upit Europskoj komisiji. Zatražio je da im se prijelazni rok produlji s dvije na deset godina ili da se scenske umjetnosti i dalje tretiraju kao izuzetak.

Predstavnici kazališnih i dramskih institucija obratili su se zastupniku Piculi zbog izmjene propisa (EC) NO 244/2009, (EC) 245/2009 i (EU) NO 1194/2012 o zahtjevima ekodizajna i (EU) NO 874/2012 o uvjetima energetskog označavanja rasvjetnih proizvoda. Prema izmjenama Direktive, od rujna 2020. "tungsten" rasvjeta trebala bi biti zabranjena u kazalištima, a rasvjetna tijela sa žarnim nitima koja se sada koriste zamijenjena LED izvorima. Zastupnik Picula poslao je službeni upit Europskoj komisiji:

"Nova direktiva će pogoditi struku na nekoliko razina: umjetničkoj jer će im oduzeti jedan bitan alat (ne samo tehnološki već i likovno), organizacijskoj jer nemaju dovoljno vremena educirati osoblje i financijskoj jer je cijena i tri do četiri puta veća u odnosu na klasičnu rasvjetu, te će u vrlom kratkom periodu iziskivati više milijuna eura ulaganja. Uz sve navedene financijski i organizacijski štetne posljedice eventualnog donošenja zabrane tzv. tungsten rasvjete, važna je i ona strukovna. Naime, tungsten žarulja, izbojna žarulja i LED žarulja međusobno se razlikuju po likovnim značajkama, a naročito po načinu na koji reproduciraju boje scenografije, kostima, ljudskog lica.

U tom pogledu, LED žarulja još uvijek ne može zamijeniti tungsten rasvjetu. Rezultat će biti loše kazališno oblikovanje i siromašnija produkcija. Obzirom da hrvatska kultura ne može podnijeti toliko izmjena u djelovanju u navedenom prijelaznom periodu, predstavnici kazališnih i dramskih institucija traže da scenske umjetnosti ostanu izuzetak, kao do sada, ili da im se rok prilagodbe produlji s dvije na deset godina. Planira li Komisija uzeti u obzir produljenje roka prilagodbe ili scenske umjetnosti i dalje tretirati kao izuzetak?", pitao je Picula Komisiju.

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.