HR EN
7. travnja 2022. Parlamentarne Aktivnosti

Picula: Vrijeme je za nametanje potpunog embarga Rusiji

Piculina Rezolucija o EU sankcijama Rusiji i njihovoj primjeni danas je u Europskom parlamentu izglasana s 513 glasova za, 19 suzdržanih i 22 protiv.

“Izglasali smo potpuni embargo na svaku vrstu umješanosti zemalja članica Unije s Rusijom. Počevši od potpunog energetskog embarga na ruski uvoz nafte, ugljena, nuklearnog goriva i plina što je prije moguće, ponovili smo svoj poziv institucijama EU-a da se posvete kandidaturi za članstvo Ukrajine u EU-u kako bismo odaslali jasan politički signal naše predanosti”, rekao je povodom glasanja o Rezoluciji o EU sankcijama Rusiji i njihovoj primjeni Tonino Picula, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu i glavni pregovarač za rezoluciju.

Rezolucija je izglasana s 513 glasova za, 19 suzdržanih i 22 protiv.

Picula pojašnjava važne točke rezolucije: „Ponovili smo svoju potporu cjelokupnoj obrambenoj pomoći ukrajinskim oružanim snagama, pojedinačno i kolektivno kroz Europski mirovni instrument. U ovom je trenutku iznimno važno brzo i učinkovito funkcioniranje europskog mehanizma za rješavanje gospodarskih i društvenih posljedica ruskog rata protiv Ukrajine. Više od 4 milijuna izbjeglica koji bježe iz napadnute zemlje predstavljaju ogroman i težak izazov za cijelu Uniju. Stoga smo aktivirali i Direktivu o privremenoj zaštiti izbjeglica te pozvali na uspostavu sigurnih prolaza i humanitarnih koridora za evakuaciju civila, posebno se fokusirajući na djecu bez pratnje i osobe smanjene pokretljivosti. Potrebno je obratiti posebnu pozornost na situaciju ranjivih skupina, neovisno o njihovoj pripadnosti“.

Izrazili smo, nastavlja, svoju najveću podršku odluci tužitelja Međunarodnog kaznenog suda da otvori istragu o situaciji u Ukrajini na temelju ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti te naglasili važnost brzog djelovanja u pronalaženju potrebnih dokaza i kažnjavanju zločina.

Na kraju, u Rezoluciji smo istaknuli i neodgodivu potrebu za zaplijenu svih vrsta imovine koja pripada ruskim dužnosnicima ili oligarsima povezanim s Putinovim režimom te njihovim opunomoćenicima, rekao je Picula.

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.