HR EN
24. siječnja 2024. Parlamentarne Aktivnosti

Picula suizvjestitelj Europskog parlamenta za Plan rasta za Zapadni Balkan

Na danas održanoj zajedničkoj sjednici Odbora za vanjske poslove i Odbora za proračune Europskog parlamenta, zastupnik Tonino Picula (SD/SDP), suizvjestitelj Parlamenta za novi prijedlog Komisije o Planu rasta za Zapadni Balkan, sudjelovao je u razmjeni mišljenja te zajedno sa zastupnikom Karlom Resslerom (EPP/HDZ) predstavljao reformski paket, koji uključuje predviđenu vrijednost od 6 milijardi eura.

Svrha Plana rasta za Zapadni Balkan jest donošenje konkretnih koristi prije punog članstva putem jačanja ekonomskog rasta i ubrzavanja prijeko potrebne socioekonomske konvergencije. Cilj je omogućiti državama da intenziviraju reforme i ulaganja kako bi značajno ubrzali proces proširenja i rasta svojih ekonomija.

„Proširenje EU, kao i svi prijedlozi koji će tom procesu doprinijeti, uvijek su bili jedan od prioriteta Europskog parlamenta. Vjerujem da ćemo ovaj zakonodavni proces uspješno voditi ka usvajanju uz veliku podršku kolega. Podržavamo dodatna sredstva za zemlje zapadnog Balkana kako bi se kroz usvajanje ekonomskih i socijalnih reformi što više i što skorije približile punopravnom članstvu u EU. Jednako tako, vjerujemo da temeljne reforme u području vladavine prava trebaju biti jedan od glavnih uvjeta za napredak u pretpristupnom procesu i povlačenje dodatnih financijskih sredstava, kao i da novi Plan rasta treba biti usklađen s postojećim IPA III financijskim instrumentom.“ izjavio je Picula.

Integracija s jedinstvenim europskim tržištem glavni je pokretač ekonomskog rasta za sve zemlje koje su pristupile Uniji. Jasno je vidljiv pozitivan utjecaj na BDP i visinu prihoda određene zemlje nastalog kao rezultat integracije sa jedinstvenim tržištem.

Europski parlament i Vijeće trebaju razmotriti prijedlog u okviru revizije višegodišnjeg financijskog okvira. Usporedno s planiranim zakonodavnim procesom usvajanja ovog Prijedloga u Europskom parlamentu i Vijeću, šest partnerskih zemalja - Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo, Srbija i Sjeverna Makedonija - pozvane su da podnesu svoje pojedinačne planove reformi sa razrađenim socioekonomskim i fundamentalnim reformama koje će provesti.

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.