HR EN
26. veljače 2024. Parlamentarne Aktivnosti

Picula najutjecajniji zastupnik EU parlamenta u vanjskoj politici, obrani i proširenju

Tonino Picula, hrvatski zastupnik iz redova SDP-a, najutjecajniji je zastupnik u Europskom parlamentu na području vanjske politike, obrane i proširenja, objavila je danas platforma EU Matrix, koja svake godine objavljuje indeks najutjecajnijih zastupnika u EP. Picula je odabran temeljem utjecaja koji ima na formiranje EU zakonodavstva i dokumenata kojima se oblikuje vanjska, obrambena i sigurnosna politika Europske unije.

“Iznimno mi je drago da je EU Matrix izračunao moj utjecaj na ove politike i prepoznao moje zalaganje. Sigurnosna, vanjska i politika proširenja Europske unije postale su, silom prilika, možda i najvažnije politike Unije, s najviše izazova u proteklih pet godina. Od odlaska Trumpove administracije koja je aktivno radila na razbijanju odnosa s EU kao glavnim partnerom, preko pandemije COVID-19 koja je razotkrila mnoge manjkavosti u unutarnjem uređenju EU, ali i našu solidarnost kao članica, do agresije Rusije na Ukrajinu, i na kraju, izraelskog brutalnog odgovora na teroristički napad Hamasa u pojasu Gaze. Upravo zato sam svoj rad u ovom mandatu u najvećoj mjeri i posvetio tim temama i politikama, kako bih dao doprinos tome da Hrvatska bude aktivan sudionik tih najvažnijih procesa, u kojima se donose odluke o budućem međunarodnom poretku”, istaknuo je Picula.

Picula je tijekom ovog mandata u Europskom parlamentu glavni autor čak devet izvješća, koja je redom Europski parlament usvojio na svojim plenarnim sjednicama. Picula se kontinuirano bori i zalaže za stratešku autonomiju EU tj. njezin samostalni put u globalnim odnosima, kao vodećeg mirotvorca i zagovornika globalnog mira.

Kao stalni izvjestitelj EP-a za odnose sa Sjedinjenim Državama, potpisao je dva izvješća s preporukama Europskom vijeću i Komisiji kako se postaviti u odnosima s SAD-om. Također, bio je odgovoran za autorstvo Izvješća o novoj strategiji proširenja EU usvojenoj 2023., te ranijeg izvješća proširenju na zap. Balkanu, kao i na na IPA III paketu pretpristupne pomoći vrijednom 14,6 milijardi eura. Riječ je o ključnim dokumentima za budućnost i sigurnost Hrvatske, kao trenutačno izložene EU pogranične članice.

“Hrvatski je ključni interes biti aktivan faktor u oblikovanju političkih odnosa u regiji. Hrvatska mora osigurati, podrškom svojim susjedima u njihovim reformskim nastojanjima da postanu EU članice, da na svim svojim granicama ima članice Unije. Samo tako, pod istim sigurnosnim i zakonodavnim kišobranom, možemo očekivati da će RH ostvariti i sve svoje dugoročne ciljeve u regiji”, rekao je.

Također, Picula je bio i autor izvješća o kohezijskoj politici i regionalnim strategijama borbe protiv klimatskih promjena: regije su kao administrativne jedinice posebno važna poluga u borbi protiv klimatskih promjena, a sama je borba presudna i za dugoročnu sigurnosnu budućnost EU.

Tijekom ovog mandata, Picula je glavni autor devet izvješća i trenutno radi na desetom, o Planu rasta za zapadni Balkan vrijednom preko 6 milijardi eura, podnio je ukupno 2351 amandman na izvješća i dokumente u proceduri EP-a, imao je 175 govora na plenarnim sjednicama EP-a, bio je suizvjestitelj za devet drugih izvješća, podnio je 108 pojedinačnih prijedloga i od E. komisije zatražio ukupno 301 pismeno i usmeno objašnjenje, što su statistike po kojima je u ovom mandatu ukupno vodeći hrvatski zastupnik u EP-u, prema www.parltrack.org

Na popisu najutjecajnijih zastupnika u EP-u ove godine je skočio za 40 mjesta, te je ukupno 28. najutjecajniji zastupnik.

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.