HR EN
29. ožujka 2023. Parlamentarne Aktivnosti

Picula na trećoj misiji u Kijevu

Tonino Picula, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu i koordinator S&D skupine za vanjske poslove, kao član Delegacije S&D-a u Kijevu se jučer sastao s premijerom Denisom Shmyhalom, ministrom vanjskih poslova Dmitrom Kulebom, prvim zamjenikom predsjednika Vrhovne Rade Ukrajine Oleksandrom Korniyenkom kao i eminentim nevladinim aktivistima.

Tonino Picula je kao član Delegacije S&D-a u Europskom parlamentu predvođene predsjednicom Iratxe García Pérez posjetio Ukrajinu kako bi razgovarali s ključnim predstavnicima vlade, parlamenta i predsjedničke administracije, izrazivši potporu suverenitetu i teritorijalnom integritetu zemlje, te ponovno potvrdili predanost pristupanju Ukrajine Europskoj uniji.

Članovi Delegacije S&D-a u Europskom parlamentu također su održali važne razgovore s nositeljicom nagrade Saharov i Nobelove nagrade za mir te voditeljicom Centra za građanske slobode, Oleksandrom Matviichuk, kao i s vodstvom i mladim aktivistima progresivnog političkog pokreta i partnera, SD Platforme.

“Izrazio sam iskrenu solidarnost s narodom Ukrajine i ponovio našu jasnu poruku jedinstva i kontinuiteta u pružanju potpore ovoj zemlji. Odlučno ćemo staviti naše zajedničke vrijednosti i budućnost na prvo mjesto. Ukrajina brani svoj teritorij, ali također brani i pravo svog naroda na miran i prosperitetan život. Kao Europljani, odlučno ćemo podržati to pravo u Bruxellesu, s našim transatlantskim i međunarodnim partnerima. Svi moramo raditi zajedno kako bismo zaštitili međunarodni poredak koji se temelji na pravilima i čvrsto je ukorijenjen u međunarodnom pravu i Povelji UN-a,” rekao je Picula.

“Naša predanost pravednoj borbi Ukrajine trajat će dok god to bude potrebno. Ukrajina može i dalje računati na našu humanitarnu, vojnu, političku, gospodarsku, financijsku i tehničku podršku. Nastavit ćemo surađivati i u privođenju pravdi svih u Putinovom režimu odgovornima za užasne ratne zločine, što je započelo nedavnim uhidbenim nalozima Međunarodnog kaznenog suda (ICC)”, potvrdio je Picula te dodao kako je EU osobito posvećena putu pristupanja Ukrajine prema članstvu u EU, a posebno će biti dobro kada inicijativa o “solidarnim praznicima u EU” za ukrajinsku djecu bude prihvaćena.

Delegacija je odala počast svim Ukrajincima koji su hrabro riskirali svoje živote ne samo kako bi oslobodili svoju zemlju, već i kako bi se borili za zajedničke europske vrijednosti i europsku budućnost. Ova misija prilika je za poboljšanje kontakata s ukrajinskim partnerima u vladi, parlamentu, civilnom društvu i progresivnom pokretu SD Platforma.

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.