HR EN
8. veljače 2024. Parlamentarne Aktivnosti

Picula: Moramo zaustaviti Vučićevu sistemsku zlouporabu institucija

U svjetlu nedavnih izbora u Srbiji, obilježenih ozbiljnim i raširenim izvještajima o izbornoj prijevari, Socijalisti i demokrati (S&D) u Europskom parlamentu, oštro pozivaju na formiranje ekspertne misije za ocjenu i rješavanje sistematskih problema vladavine prava. Ovaj poziv je dio ključne poruke rezolucije koju Europski parlament, pod vodstvom S&D-a, planira usvojiti.

Tonino Picula, glasnogovornik S&D-a za vanjske poslove, naglasio je važnost ovog poteza: "Teško je vjerovati da se tvrdnje o alarmantnoj prijevari odnose na kandidata za članstvo u EU. Trebalo bi biti samorazumljivo da pregovori o pristupanju Srbije ne bi trebali napredovati bez značajnog napretka u reformama vezanim za EU, uključujući potpunu implementaciju međunarodnih izbornih preporuka."

Picula je dodao: "Svi osim jednog srpskog parlamenta u posljednjih 12 godina su raspušteni prijevremeno. Nepotrebni prijevremeni izbori su podrivali političku stabilnost i demokraciju. Srpske vlasti ne poštuju osnovne EU i međunarodne demokratske standarde. Moramo pronaći način da spriječimo Vučića da se zadrži na vlasti sistematskom zlouporabom institucija i medija."

S&D grupa stoga poziva na pokretanje neovisne međunarodne istrage svih prijavljenih izbornih nepravilnosti, kako bi se obnovilo povjerenje građana u državne institucije. "Kao što smo rekli iznova i iznova: da bi se to postiglo, EU mora prestati s politikom umiljavanja prema Vučiću i osigurati da Srbija, kao najveća zemlja u regiji, u potpunosti preuzme odgovornost za stabilnost i mir na Zapadnom Balkanu," izjavio je Picula.

Andreas Schieder, zastupnik S&D u Europskom parlamentu, podržava ovu inicijativu, naglašavajući potrebu za međunarodnom zajednicom da prepozna i riješi izazove s kojima se suočava Srbija u poštivanju demokratskih normi i vladavine prava.

Picula je zaključno uputio poziv europskim konzervativcima, ističući: "Većina odgovornosti ovdje leži na europskim konzervativcima - političkoj obitelji Vučića - koji bi trebali prestati zatvarati oči pred onim što se događa u Srbiji. Kao da EPP nije ništa naučio iz svojih postupaka s Viktorom Orbánom."

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.