HR EN
2. lipnja 2021. Parlamentarne Aktivnosti

PICULA: KONAČNO JE IZGLASANA IPA III

Instrument za financiranje zemalja kandidatkinja za članstvo u EU u periodu 2021.-2027. vrijedit će 14,2 milijarde eura, a učinkovita upotreba EU sredstava mora biti osigurana u potpunom skladu s europskim vrijednostima, istaknuo je Tonino Picula

Nakon današnjeg finalnog trijaloga u kojem je hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula sudjelovao kao pregovaratelj iz redova Socijalista i demokrata, 2. lipnja postignut je dogovor o IPA III instrumentu, koji je temelj za pretpristupno financiranje zemalja kandidatkinja za pristup Europskoj uniji u periodu od 2021. do 2027. godine.

“Nova generacija IPA III instrumenta ojačat će demokratske, normativne i socio-ekonomske transformacije zemalja kandidatkinja za pristupanje Europskoj uniji. Na taj je način omogućena pametnija, bolje usmjerena, vidljivija i održivija potpora kandidatkinjama na putu prema Europskoj uniji. IPA III je dugoročna investicija u europsku budućnost zapadnog Balkana, a učinkovita upotreba EU sredstava mora biti osigurana u potpunom skladu s europskim vrijednostima. Današnjim sporazumom uspjeli smo osigurati strateška, uvjetna i vidljiva financijska sredstva koja će pomoći i transformirati zemlje kandidatkinje suočene sa zajedničkim izazovima”, istaknuo je Picula po završetku trijaloga.

Suzakonodavci Europske unije, Europska komisija, Europsko vijeće i Europski parlament dogovorili su se oko prioriteta, ciljeva i načina upravljanja moderniziranim instrumentom financiranja za pretpristupnu pomoć IPA III. Vrijedit će 14,2 milijarde eura i pružit će potporu provedbi reformi povezanih s EU-om u sedam zemalja korisnica: Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Srbiji i Turskoj.

IPA III će podržati zemlje kandidatkinje za pristup Europskoj uniji u njihovim političkim, institucionalnim, pravnim, administrativnim i socio-ekonomskim reformama potrebnim za usklađivanje s vrijednostima, pravilima, standardima, politikama i praksama EU-a, doprinoseći pritom stabilnosti, sigurnosti, miru i prosperitetu.

Ojačat će i stratešku komunikaciju i borbu protiv dezinformacija te će doprinijeti ciljevima zaštite klime i okoliša, ljudskih prava te ravnopravnosti spolova. Predviđa poboljšanu koordinaciju donatora i unaprjeđenje konzultacija s organizacijama civilnog društva te lokalnim i regionalnim vlastima. Također, unaprijedit će i uvjetovanost koja se odnosi na demokraciju, ljudska prava i vladavinu zakona, predviđajući obustavu financijske pomoći u slučaju nazadovanja u spomenutim područjima.

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.