HR EN
12. rujna 2023. Parlamentarne Aktivnosti

Picula: BiH zaslužuje odluku o početku pregovora u prosincu

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu, Tonino Picula, sastao se danas u Strasbourgu s Elmedinon Konakovićem, ministrom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine kako bi razgovarali o mogućem početku pregovora s EU.

Povod sastanka bio je posjet ministra Konakovića Strasbourgu, a glavna tema sastanka bio je napredak BiH na europskom putu i mogući početak pregovora s EU.

Ministar Konaković predstavio je rezultate i rad na ispunjavanju kriterija za otvaranje pregovora s EU. BiH je nedavno usvojila Zakon o visokom sudbenom i tužiteljskome vijeću (VSTV), tijelu koje bira i razrješava suce i tužitelje, što je jedan od najvažnijih uvjeta za otvaranje pregovora o ulasku u EU.

Zastupnik Picula podržava donošenje odluke Europskog Vijeća u prosincu ove godine o početku pretpristupnih pregovora.

„Od rekordno brzog formiranja vlasti, BiH je počela dostavljati konkretne rezultate. Dodjela kandidacijskog statusa BiH uslijed geopolitičkih okolnosti i ruske agresije na Ukrajinu ipak je donijela pozitivne pomake i konkretne rezultate koje je BiH počela isporučivati. Smatram da je pravo vrijeme da u prosincu ove godine Europsko Vijeće prizna te rezultate i donese odluku o početku pretpristupnih pregovora s EU. Bio bi to najbolji odgovor na protuustavne akcije onih koji dovode BiH kao državu u pitanje“, zaključio je Picula.

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.