HR EN
7. lipnja 2022. Parlamentarne Aktivnosti

Otočani zaslužuju ravnopravne uvjete za život

Tonino Picula, hrvatski zastupnik u EP-u i predsjednik Međuskupine za mora, rijeke, otoke i priobalna područja jučer je na plenarnoj sjednici Parlamenta podržao Europski akcijski plan za otoke

Govor donosimo u cijelosti. 

Zahvaljujem na inicijativi da raspravljamo o otocima i glasujemo o ovom vrijednom izvješću.

Već nekoliko godina se u Europskom parlamentu borimo za europske otoke i otočane, njih gotovo 20 milijuna na 2400 naseljenih otoka.

Ali činjenica jest da na europskoj i nacionalnoj razini možemo više i moramo bolje.

Metodologija i svi relevantni prijedlozi Europske komisije moraju početi uvažavati inzularnost kao faktor, a zemalje članice podupirati i implementirati ovakve prijedloge u nacionalnim programima.

(Zakonodavnu podlogu za to već imamo u 174. članku Lisabonskog sporazuma. A imamo i primjer dobre prakse, poseban postotak za otoke u Fondu za pravednu tranziciju.)

Otoci u razvoju zaostaju za kopnom oko 20% u prosjeku, dostupnost javnih usluga je značajno niža, cijene proizvoda su više, prometno i energetski su ovisni o često neadekvatnoj povezanosti s kopnom, a ekonomski uglavnom ovise o sezonski neodrživom turizmu.

No, ovdje ne želim govoriti samo o činjeničnim problemima, nego i o prilikama za razvoj.

Pilot projekt energetske tranzicije otoka je dokazao da otoci mogu biti predvodnici procesa zelene tranzicije na europskoj razini.

Sličan inovativan model trebalo bi primijeniti i na ostale aspekte njihovog razvoja poticanjem održive prehrambene strategije, integriranog pristupa teritorijalnom razvoju otoka pod vodstvom zajednice.

Pritom, kohezijska politika, paket „Spremni za 55 %” i Mehanizam za otpornost i razvoj trebaju biti financijska platforma.

Otoci ne žive samo ljeti, a otočani zaslužuju ravnopravne uvjete za život i dostupnost usluga cijelu godinu.

Stoga se pridružujem pozivu da Komisiji da 2024. godinu proglasi godinom otoka te što prije usvoji Europski akcijski plan za otoke.


Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.