HR EN
16. studenog 2023. Odbori / Međuskupina

Usvojene Piculine preporuke o odnosima EU i SAD-a uoči super izborne godine

Budućnost odnosa EU i SAD mora se temeljiti na zajedničkoj borbi protiv nejednakosti i radu na nastavku zelene tranzicije

“Budućnost odnosa Europske unije i Sjedinjenih Država mora se temeljiti na zajedničkoj borbi protiv nejednakosti i radu na nastavku zelene tranzicije društva i ekonomije. Samo tako možemo osigurati sigurniju i zdraviju budućnost - kroz ublažavanje klimatskih promjena, zagovaranje mirnog rješavanja sukoba, kontrolu naoružanja, borbu protiv rasizma i reformu ekonomskog upravljanja”, istaknuo je hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula povodom usvajanja njegovog novog Izvješća o odnosima Sjedinjenih Država i EU.

Naime, na današnjoj su sjednici članovi Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta Piculino izvješće izglasali s 41 glasova za, pet protiv i jednim suzdržanim. Izvješće naglašava potrebu za zajedničkom obranom demokratskih vrijednosti, koje su pod pritiskom ne samo na globalnoj sceni, već i unutar samih članica EU i SAD-a.

Poseban naglasak stavljen je na višestruke krize koje trenutno potresaju svijet, uključujući rusku agresiju na Ukrajinu, napetosti na Bliskom istoku te sve izraženiju ulogu Kine na međunarodnoj sceni. Na području obrane i sigurnosti, dokument naglašava važnost strateške autonomije EU, priznavajući pri tome i značajan doprinos SAD-a europskoj sigurnosti. Poboljšanje suradnje između EU i NATO-a također je ključno. Amandmani se bave raznim globalnim izazovima, uključujući situaciju u Ukrajini, rastuću asertivnost Kine i suradnju u Indo-Pacifičkoj regiji. Izvješće također ističe važnost poštivanja obveza država članica EU u pogledu ulaganja u obranu, kako bi se osigurala pravednija raspodjela tereta s Sjedinjenim Državama.

Važan dio izvješća odnosi se i na vanjsku politiku i obrambenu suradnju, s ciljem zajedničkog napretka u ključnim vanjskopolitičkim dosjeima, uključujući odnose s Kinom, zemljama istočne i južne Europe, Afrikom, Latinskom Amerikom i Karibima, te Indo-Pacifikom. Fokus je stavljen i na suradnju u ključnim tehnologijama, digitalnoj diplomaciji i kibernetičkoj sigurnosti kako bi se promicali demokratski standardi i osigurala digitalna infrastruktura. Zajednički napori na adresiranju klimatskih promjena, osiguranju energetskih zaliha te poticanju inovacija u tehnologijama s niskim udjelom ugljika su također istaknuti.

Tonino Picula dodao je: "Ovaj dokument predstavlja skup preporuka Europskog parlamenta za nastavak transatlantskog saveza u obrani demokratskih vrijednosti koje su pod pritiskom posvuda, uključujući i unutar naših društava. Zajedno moramo održavati zaštitni omjer kritičnih tehnologija i sirovina kako bismo osigurali prednost nad sve odlučnijim geopolitičkim suparnicima."

Izvješće će biti predmet glasovanja na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u prosincu.

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.