HR EN
17. ožujka 2022. Odbori / Međuskupina

UKRAJINA NIJE LANSIRALA DRON PREMA HRVATSKOJ

Ukrajinski ministar obrane i Picula razgovarali su na Odboru za vanjske poslove EP

“Riječ je o dronu sovjetske proizvodnje kakav ima i naša vojska. Preletio je nekoliko zemalja članica NATO saveza prije pada u Hrvatskoj. Kako je moguće da ga NATO nije vidio i uništio? Dakle, možete li sami štititi svoje nebo? Riječ je o retoričkom pitanju. Svakodnevno komuniciram i s hrvatskim ministrom obrane, mi i dalje istražujemo ovaj incident, koristimo radarsku tehnologiju, tehničke pokazatelje, i uvjeravam Vas da mi prema Hrvatskoj nismo lansirali dron” izjavio je u odgovoru hrvatskom zastupniku u Europskom parlamentu Toninu Piculi ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov.

“Hrvatska je Ukrajini prijateljska zemlja i bila je jedna od prvih koja je Hrvatsku službeno priznala i poslala joj oružje u borbi za slobodu”, podsjetio je Reznikov.

Picula i Reznikov razgovarali su na sjednici Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta posvećenoj invaziji Rusije na Ukrajinu, na kojoj su sudjelovali članovi delegacije EP koji su prošlog mjeseca bili u posjetu Ukrajini, nekoliko tjedana prije napada ruskih snaga.

Picula je, uz raspravu o Reznikovim procjenama snage ruske vojske, pitao za dodatne informacije o padu bespilotne letjelice u Zagrebu. Picula je podsjetio na raniju Reznikovljevu ocjenu kako je ruska agresija test za Europsku uniju i naglasio kako je reakcija EU, misleći na sankcije Rusiji i pomoć Ukrajini ranije nezabilježena. No, istaknuo je kako smatra da EU mora nastaviti jačati sankcije Rusiji i pružati financijsku, humanitarnu i vojnu pomoć Ukrajini, uz jasnu perspektivu pridruživanja Uniji. Ukrajina u svojoj borbi brani i sigurnost cijele Europe, Picula je zaključio.

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.