HR EN
26. rujna 2021. Odbori / Međuskupina

Radni posjet SAD-u uoči rasprave o odnosima EU i SAD

Picula se u SAD-u sastaje s predstavnicima State Departmenta, Kongresa, Svjetske banke i MMF-a

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu i izvjestitelj za odnose Europske unije sa Sjedinjenim Američkim Državama Tonino Picula odlazi na jednotjedni službeni radni posjet SAD-u, uoči plenarne sjednice Europskog parlamenta gdje će rasprava o Piculinom Izvješću o budućnosti odnosa EU i SAD-a biti ključna rasprava plenarnog zasjedanja.

„Potreba jačanja strateške autonomije Europske unije, u postojećim okvirima NATO saveza, posljedice neuspjeha u Afganistanu, jasnije definiranje nastupa u odnosima prema Kini i Rusiji, situacija na zapadnom Balkanu, odnosno obrana i sigurnost u širem smislu, kao i primarno pitanje zajedničke borbe protiv klimatskih promjena teme su kojima smo dali najveći naglasak tijekom sljedećeg tjedna. Vjerujem kako ćemo tijekom tih posjeta dobiti bolju sliku očekivanja naših partnera, no naše su smjernice za budućnost odnosa s Washingtonom gotovo do kraja zacrtane“, istaknuo je Picula.

Prilikom boravka u Washingtonu od ponedjeljka do petka, zastupnik će se susresti s predstavnicima Kongresa i Senata, State Departmenta, Međunarodnog Monetarnog Fonda, Svjetske banke i relevantnih znanstvenih instituta koji rade na transatlantskim odnosima. Picula će tijekom radnog posjeta SAD-u tako razgovarati s Molly Montgomery, podtajnicom Ureda za europske i eurazijske poslove Ministarstva za vanjske poslove SAD-a, kongresnicima Joe Wilsonom, Jimom Costom, Dougom Lambornom, Williamom Keatingom, Brianom Fitzpatrickom i Brendanom Boyleom, zaduženima za odnose s EU, Crnu Goru i predstavnicima Pododbora za Europu, energiju, okoliš i kibersigurnost.

Razgovarat će i s Jacobom Poushterom, direktorom u Pew Research Centru, starijim direktorom za transatlantsku strategiju Međunarodnog republikanskog instituta Janom Surotchakom, kao i s predstavnicima EU delegacije u Washingtonu Dearbhlom Doyle, voditeljicom Odjela za politiku, sigurnost i razvoj, te Mercedes Garcia Perez, voditeljicom Odjela za globalna pitanja i inovace. Sastaje se i s Marjorie Chorlins, starijom potpredsjednicom za Europu Američke trgovinske komore, kao i s hrvatskim veleposlanikom u Washingtonu Pjerom Šimunovićem.

U Svjetskoj banci razgovarat će s direktoricom za strategiju i poslovanje u Europi i središnjoj Aziji Xiaoqing Yu, Jerryjem Lebom, koordinatorom programa za zapadni Balkan i Stevenom Jouyjem, kooridnatorom programa za EU, dok će u Međunarodnom monetarnom fondu razgovarati sa zamjenikom direktora zaduženim za zapadni Balkan Joergom Decressinom.

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.