HR EN
6. rujna 2021. Odbori / Međuskupina

Protiv zloporabe vjere u političke svrhe u Crnoj Gori

U zajedničkoj izjavi, Picula i Bilčik apeliraju na crnogorske političke lidere da snize tenzije nakon ustoličenja mitropolita

“Kategorički osuđujemo grube događaje koji su ovog vikenda u Crnoj Gori pratili ustoličenje mitropolita pravoslavne crkve Joanikija II. Crna Gora bi trebala u potpunosti ispoštovati svoje obaveze i braniti pravo na slobodu mirnog okupljanja i slobodu govora, uvažavajući različita vjerska prava svojih građana”, objavili su u zajedničkoj izjavi povodom jučerašnjeg nasilja u Cetinju u Crnoj Godi hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula, stalni izvjestitelj Europskog parlamenta za Crnu Goru i Vladimir Bilčik, predsjednik Izaslanstva u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU-a i Crne Gore.

“Crna Gora kao zemlja kandidatkinja za pristupanje Europskoj uniji mora shvatiti da njeni politički i vjerski čelnici imaju posebnu odgovornost u donošenju odluka kako bi opravdali povjerenje građana koji su im pružili podršku i izrazili veliku ambiciju za članstvom u Europskoj uniji. Stoga pozivamo sve uključene aktere da sustavno rade na smanjenju napetosti i podržavaju predanost Crne Gore na stvaranju modernog, demokratskog, multikonfesionalnog i multietničkog društva. Politička zloporaba nečijih vjerskih uvjerenja nije kompatibilna s trenutnim reformskim procesom Crne Gore i uspješnim dosadašnjim intervencijama. Zaista se nadamo kako ova situacija neće dugoročno ugroziti međunarodni položaj Crne Gore i dugu povijest mirnog suživota među ljudima različitih vjerskih pripadnosti i etničkih skupina”, poručili su Picula i Bličik.

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.