HR EN
22. travnja 2022. Odbori / Međuskupina

Proširenje EU je odgovor na izazove zapadnog Balkana

Američki senatori nakon balkanske turneje kod Picule u Bruxellesu

Bruxelles, 22. travanj 2022. - “Stabilnost zapadnog Balkana i zemalja Istočnog partnerstva je ključno za održavanje mira i sigurnosti u ovoj regiji I cijeloj Europskoj uniji. Baš zbog toga Europska bi unija trebala učiniti puno više da ponovno uspostavi vjerodostojnost, koju je ozbiljno uzdrmala odgodom otvaranja pregovora s Albanijom i Sj. Makedonijom, kao i neodobravanjem liberalizacije viza s Kosovom. Povratkom američke politike u regiju, vidim prostor za konvergenciju na zajedničkim temama sigurnosti”, izjavio je Tonino Picula, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu i predsjednik Radne skupine za zapadni Balkan i izvjestitelj za odnose sa SAD-om, koji je danas ugostio američke senatore Chrisa Murphyja iz senatskog Odbora za vanjske poslove i Thoma Tillisa iz Odbora za oružane snage SAD-a.

Za razliku od prijašnjih kriza koje su imale negativan utjecaj na percepciju politike proširenja, trenutna kriza u Ukrajini je treba vratiti u fokus kao odgovor na brojne izazove u regiji, rekao je Picula.

Dvojac senatora u Bruxelles je stigao nakon njihove ovotjedne turneje po zemljama zapadnog Balkana, u sklopu koje su posjetili Kosovo, Bosnu i Hercegovinu i Srbiju.

Ova će godina biti iznimno važna za stabilnost regije, ocijenili su Murphy i Tillis, koji su zadovoljni sastancima održanim s liderima Srbije, BiH i Kosova, ali su ih informacije koje su doznali zabrinule.

Picula je tijekom sastanka posebno upozorio na sve lošiju situaciju u Srbiji, koja se nastavlja nakon neregularnih izbora na kojima je ponovno izabran Aleksandar Vučić, pa je istaknuo i rezultate nedavno provedenih ispitivanja javnog mnijenja u Srbiji, koja su po prvi puta pokazala kako većina građana zemlje ne podržava ulazak u Europsku uniju. To je dodatno problematično, ocjenjuje Picula, zbog činjenice da Srbija kao kandidatkinja za članstvo izbjegava uskladiti svoju politiku sankcija prema Rusiji s EU.

Zbog toga, smatra, EU treba artikulirati jasan plan djelovanja prema kandidatkinjama koje izbjegavaju provoditi sankcije. Izbjegavanje usklađivanja vanjske i sigurnosne politike s članicama EU mora za sobom povući jasne posljedice tijekom procesa približavanja EU. Na kraju, složili su se oko važnosti produbljenja transatlantske suradnje u regiji. U jesenas usvojenom Izvješću o budućnosti odnosa EU i SAD-a, čiji je Picula autor, naglašava se potreba obnove strateškog partnerstva EU i SAD-a u regiji zapadnog Balkana kako bi se omogućila izgradnja otpornih, naprednih i demokratskih multietničkih društava koja se mogu oduprijeti utjecajima lokalnih i vanjskih autoritarnih sila.

Nakon ruske agresije na Ukrajinu, to je važnije nego ikada, složili su se svi okupljeni.

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.