HR EN
4. prosinca 2020. Odbori / Međuskupina

PRED EU I SAD-OM JE VELIKI ZAJEDNIČKI POSAO

Picula na saslušanju o budućnosti euroatlantskih odnosa istaknuo važnost partnerstva na jednakim osnovama

Hrvatski zastupnik Tonino Picula, stalni izvjestitelj Europskog parlamenta za odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama, sinoć je kao uvodni govornik otvorio saslušanje „Budućnost euroatlantskih odnosa“ u organizaciji Odbora za vanjske poslove EP. Picula je u svojem govoru posebno naglasio nužnost doprinosa Europskog parlamenta “Novoj EU-SAD agenda za globalnu promjenu” koju su ovog tjedna zajednički predstavili Europska komisija i Vijeće, i koja je bila i povod za organizaciju saslušanja.

Uz predsjednika Odbora za vanjske poslove Davida McAllistera i šefa delegacije EU za odnose sa SAD-om Radoslawa Sikorskog, na saslušanju su sudjelovali veleposlanik Philip T. Reeker, šef Ureda za odnose s Europom i Eurazijom Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Država, veleposlanik Wolfgang Ischinger, predsjedavajući Minhenske konferencije o sigurnosnoj politici, dr. Karen Donfried, predsjednica Njemačkog Marshall Fonda i Brian Glynn, izvršni direktor za Ameriku pri Europskoj službi za vanjske poslove. Picula kaže kako od nove američke administracije na čelu s Joem Bidenom i Kamalom Harris očekuje zajednički rad na izgradnji multilateralnog sustava temeljenog na pravednim pravilima i zajedničkim vrijednostima demokracije i vladavine prava.

“Transatlantsko savezništvo je od ključne važnosti i treba ga oživjeti, jer je popis izazova koji su pred nama iznimno dugačak. Za početak, tu su borba protiv pandemije i njezinih posljedica, a odmah zatim borba protiv klimatskih promjena, smanjenja nejednakosti, reforma Svjetske trgovinske organizacije i regulacija tehnološkog sektora, društvenih mreža i financijske industrije”, rekao je, a govoreći o primjerima suradnje, istaknuo je kako je jedno od cjepiva protiv COVID-19 razvijeno zajednički od strane europskih i američkih kompanija.

Picula je posebno pozdravio najavljeni sastav tima izabranog predsjednika Bidena za vanjsku politiku, kojem su na čelu Anthony Blinken i Jake Sullivan, koji su signal da se SAD vraća u multilateralni globalni poredak kao pouzdan partner. Ocijenio je i kako će budućnost EU-SAD odnosa biti u značajnoj mjeri obilježena i odnosima s Kinom, te pozdravio Bidenovu najavu kako će se i u toj sferi savjetovati s europskim partnerima. Zaključno, naglasio je nužnost izgradnje novih odnosa na jednakim osnovama, što od Europske unije zahtijeva i značajniji angažman nego u prošlosti, no snažnija i samosvjesnija EU je i bolji i pouzdaniji partner u međunarodnom poretku.

Kao izabrani predstavnici građana EU i suzakonodavci, europarlamentarci na sastanku najavili su svoju podršku oživljavanju transatlantskog partnerstva, kroz nadzor provedbe agende koju su donijeli Komisija i Vijeće, ali i kao zakonodavci koji će raditi na oblikovanju potrebnih zakonskih rješenja kako bi ona bila što uspješnija.

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.