HR EN
26. siječnja 2024. Odbori / Međuskupina

Picula s crnogorskim premijerom Spajićem u Bruxellesu

Crna Gora i Hrvatska moraju nastaviti dobru bilateralnu suradnju i kontinuirano rješavati preostala otvorena pitanja bez nepotrebnih tenzija

Zastupnik Tonino Picula, u svojstvu stalnog izvjestitelja Europskog parlamenta za odnose s Crnom Gorom, susreo se danas s premijerom Crne Gore, Milojkom Spajićem. Kada se radi o kontekstu europskih integracija, Crna Gora je u posljednje vrijeme napravila nekoliko dugo očekivanih iskoraka na svom europskom putu i očekuje pozitivan rezultat na međuvladinoj konferenciji u ponedjeljak u Bruxellesu.

Podsjećamo, Crna Gora pregovara o članstvu od 2012., ali je posljednjih 6 godina stagnirala zbog turbulencija na domaćoj političkoj sceni. Picula je Spajiću naglasio da je u ovom mandatu institucija EU, nakon dužeg vremena, došlo do obnove interesa za politiku proširenja, ali puno više zbog geopolitičkih okolnosti, a manje zbog pozitivnih vijesti sa zapadnog Balkana. U tom pogledu, Europski parlament će aktivno sudjelovati u radu na usvajanju Plana rasta za zapadni Balkan koji predviđa financijsku potporu regiji u iznosu od šest milijardi eura, a zastupnik Picula će taj proces predvoditi kao su-izvjestitelj uime Europskog parlamenta. U pristupnim pregovorima EU prepoznaje, prije svega, zajedničke interese. ali države članice prepoznaju i nacionalne interese. Crna Gora graniči samo sa jednom članicom EU, i to Hrvatskom.

Zbog toga je od iznimne važnosti nastaviti dobru bilateralnu suradnju i kontinuirano rješavati preostala otvorena pitanja bez nepotrebnih tenzija. Premijer Spajić je predstavio dosadašnje rezultate svoje vlade, kao i ambicije da se europski put Crne Gore intenzivira kako bi se Podgorica zasluženo opravdala status lidera eurointegracijskih procesa i kvalificirala se da bude prva iduća zemlja koja će se pridružiti EU nakon Hrvatske.

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.