HR EN
26. lipnja 2022. Odbori / Međuskupina

PICULA PIŠE PREPORUKE ZA NOVU STRATEGIJU PROŠIRENJA UNIJE

Europski parlament imenovao je Tonina Piculu izvjestiteljem za novu strategiju proširenja Europske unije.

Europski parlament imenovao je Tonina Piculu izvjestiteljem za novu strategiju proširenja Europske unije. Hrvatski zastupnik iz redova Socijalista i demokrata je voditelj Radne grupe za Zapadni Balkan, suizvjestitelj za IPA III financijski mehanizam, izvjestitelj za Crnu Goru, te koordinator svoje parlamentarne grupacije za vanjske poslove, uz druge dužnosti. Piculin će zadatak biti formulirati prijedlog nove strategije proširenja, koju zatim treba usvojiti Europski parlament i potom uputiti Europskom vijeću, Europskoj komisiji i visokom predstavniku EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku.

“Prijedlog izvješća koje su mi kolegice i kolege povjerili jasno naglašava vrijednost politike proširenja kao strateškog ulaganja u sigurnost i blagostanje Europe te da je ona već uvelike doprinijela uspostavi mira u područjima koja su ranije bila pogođena ratom. Također, inicijalni prijedlog izvješća prepoznaje činjenicu o kojoj dugo govorim i na kojoj cijelo vrijeme inzistiram, a to je da je proširenje najučinkovitiji instrument vanjske politike EU-a i jedna od najuspješnijih politika Unije te da je ono i dalje strateško ulaganje u stabilnost i blagostanje na europskom kontinentu. Ono je važno i za Hrvatsku, jer dok god na svim svojim granicama ne budemo imali druge članice EU, nećemo moći u potpunosti koristiti sve mogućnosti našeg članstva”, istaknuo je Picula prilikom imenovanja.

A proširenje je posebno važno danas u kontekstu ruske invazije na Ukrajinu, kako bi se Ukrajini i Moldaviji dala perspektiva izglednog članstva, ali i kako bi se samoj politici proširenja dao nužni novi poticaj i zamah. Procesu proširenja Europske unije potreban je, osim novog poticaja i zamaha i kontinuitet, dosljednost, vjerodostojnost i učinak, stoji u nacrtu Izvješća. Napredak i sigurnost cijele Europske unije ovisi o njezinoj sposobnosti da brani demokraciju unutar i izvan svojih granica, ističe Picula, kao i ljudska prava i multilateralni poredak utemeljen na jasnim pravilima.

“Geopolitička unija, kakvu je na početku ovog mandata najavljivala predsjednica Komisije v.d. Leyen, tek je u geopolitički iznimno zahtjevnim okolnostima rata na granici Unije dobila svoju stvarnu težinu. Nužno je da EU zadrži i ojača svoju geostratešku važnost i vjerodostojnost, a to će biti moguće samo ako se više integriramo u zajedničkoj vanjskoj, sigurnosno i obrambenoj politici, te kad uspostavimo djelotvornije postupke donošenja odluka”, istaknuo je.

Govoreći o odnosima s potencijalnim novim članovima, Picula ističe kako je nužno da članice EU počnu ispunjavati svoje obveze prema kandidatkinjama koje ispunjavaju uvjete koji su pred njih postavljeni, da izbjegavaju korištenje neriješenih bilateralnih sporova za ucjene i blokiranje procesa pristupanja kandidatkinjama, kao i da strateški više komuniciraju koristi proširenja, kako u zemljama kandidatkinjama, tako i u svojim vlastitim zemljama.

Picula u nacrtu izvješća predlaže da se ubrza integracija zemalja koje pokazuju stratešku orijentaciju i predanost reformama nužnim za EU članstvo, kao i da im se konačno postave jasnija, transparentnija i dosljednija mjerila uspješnosti, te da se poboljša mjerenje napretka i osigura stalna politička i tehnička potpora tijekom cijelog procesa pristupanja. Također, da se pojačaju pojačaju solidarnost i prijelazni politički i gospodarski poticaji za zemlje pristupnice, osiguravajući da međukoraci integracije ne zamjenjuju već olakšavaju konačni cilj punopravnog članstva u EU-u.

Posebna je pažnja u nacrtu posvećena i našem susjedstvu, u skladu s Piculinim strateškim narativom o važnosti da Hrvatska na svim granicama ima druge članice Unije, pa se tako zahtijeva da se priznaju postignuća zemalja zapadnog Balkana otvaranjem pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom koji su odavno trebali početi i odobravanjem liberalizacije viznog režima Kosovu bez odgode. Nužno je, Picula zaključuje, da EU pomogne Bosni i Hercegovini da što prije dobije status kandidata, kao i da potakne ubrzanje procesa pristupanja Crne Gore kao najnaprednije zemlje kandidatkinje.

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.