HR EN
27. siječnja 2022. Odbori / Međuskupina

Picula opet glavni za vanjsku politiku u S&D

Piculin se izbor za novi mandat koordinatora poklapa s njegovim skorim odlaskom na misiju u Ukrajinu

Uz podršku svih 32 članova Odbora za vanjske poslove iz redova Socijalista i demokrata i bez protukandidata, hrvatski zastupnik Tonino Picula izabran je na novi dvoipolgodišnji mandat koordinatora i glasnogovornika za vanjske poslove ove političke grupacije europske ljevice i lijevog centra u Europskom parlamentu.

“Vanjskopolitički i sigurnosni izazovi s kojima se upravo susreće Europska unija gotovo su najteži u njezinoj 70-godišnjoj povijesti i možda se mogu usporediti samo sa hladnoratovskom situacijom iz 50-ih i 60-godina prošlog stoljeća. Napetost na ukrajinsko-ruskoj granici koja se prelijeva u energetsku i ekonomsku krizu, američka dugoročna usmjerenost na prostor Azije i Pacifika, kriza u našem najbližem susjedstvu, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, kompleksni su i međusobno povezani procesi koji od Europske unije u cjelini zahtijevaju beskrajnu pažnju, posvećenost mirnom rješavanju sukoba i ostvarenje zajedničkih strateških interesa EU i njezinih članica. Velika mi je čast da su mi kolege ukazali povjerenje da ću te zadatke nastaviti uspješno obavljati”, istaknuo je Picula.

Upravo ove nedjelje, Picula kao dio izaslanstva Odbora za vanjske poslove EP putuje u Ukrajinu, gdje će obići liniju razgraničenja na Krimu, te se u Kijevu sastati s ukrajinskim predsjednikom Vladimirom Zelenskijem i premijerom Denisom Šmihalom te ministrom obrane Oleksijem Reznikovim, kao i predstavnicima ukrajinskog parlamenta Vrhovne Rade, te predstavnicima nevladinih organizacija.

U protekle je dvije i pol godine mandata Picula kao koordinator i autor izvješća realizirao neke od najvažnijih vanjskopolitičkih projekata i tema Europskog parlamenta. Prošle je godine usvojeno njegovo Izvješće o budućnosti odnosa EU i SAD-a, koje je temelj dugoročne strategije Europske unije u odnosima s SAD-om, ali i okosnica odnosa s drugim velikim silama, koja određuje europske sigurnosne, obrambene, ali i prioritete u gospodarstvu i zaštiti okoliša.

Kao koordinator, pomogao je kreirati neke od najvažnijih vanjskopolitičkih inicijativa Socijalista i demokrata koje su dobile podršku Europskog parlamenta, poput preporuka o proširenju Europske unije i IPA III paketa pretpristupne pomoći za zemlje kandidatkinje i buduće kandidatkinje za članstvo u EU, a Picula je godinama i izvjestitelj za Crnu Goru.

Grupaciji S&D-a pod Piculinim vodstvom povjerena su i izvješća o brexitu, Libiji, Palestini, Tuskoj, Albaniji, te budućnosti multilateralizma, a u obraćanju kolegama po imenovanju najavio je da će u drugoj polovici mandata raditi i na dobivanju novih izvješća. Njegov rad prepoznao je i Vote Watch, koji ga je ponovno uvrstio među 100 najutjecajnijih zastupnika, jedinog iz Hrvatske, kao i trećeg najutjecajnijeg u sferi vanjske politike u EP u 2021. godini.

Kao koordinator, nastavlja sa zadacima vođenja sastanaka u Bruxellesu i Strasbourgu, gdje se prije svakog glasovanja u odboru prolazi kroz sva vanjskopolitička izvješća o pojedinim zemljama i temama. Koordinator je odgovoran i za liste glasovanja, informiranje zastupnika o stavovima i određivanje pozicija parlamentarne grupacije u slučaju da postoje problematična pitanja. Koordinator je taj koji donosi odluke o agendi; koja će izvješća i kad biti stavljena na agendu grupacije, određuje koji će od zastupnika grupacije raditi na kojem izvješću kao izvjestitelj ili izvjestitelj u sjeni te tko će dobiti riječ na plenarnom zasjedanju o vanjsko političkim temama.

U svojoj tridesetogodišnjoj političkoj karijeri, Picula je prije svega bio fokusiran na teme vanjske politike, međunarodnih odnosa i sigurnosti. Od 2000. do 2003. godine obavljao je dužnost ministra vanjskih poslova Republike Hrvatske. Tijekom prethodnog mandata u EP, bio je predsjednik Izaslanstva za odnose s BiH te Kosovom (2014.-2019.), te je u ime grupacije bio odgovoran za izvješća o Ukrajini i Sjevernoj Makedoniji. Koordinirao je i vodio misije OESS-a na izborima u Moldaviji (2010.), Kazahstanu (2011.), Rusiji (2012.), Gruziji (2012.) i Armeniji (2013.). Bio je i potpredsjednik Parlamentarne skupštine OESS-a od 2011. izvjestitelj Odbora za politička i pitanja sigurnosti PS OESS-a (2010.-2011.), te voditelj Izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini OESS-a.

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.