HR EN
5. rujna 2021. Odbori / Međuskupina

PICULA NA MISIJI U BEJRUTU

Sastaje se s v.d. premijerom Libanona i nevladinim organizacijama, od kojih traži provedbu slobodnih i demokratskih izbora, kao uvjeta za EU pomoć

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu i koordinator Socijalista i demokrata za vanjsku politiku Tonino Picula otputovao je u glavni grad Libanona Bejrut gdje će se u sklopu delegacije S&D-a susresti s libanonskim v.d. premijera Hassanom Diabom, zamjenicom premijera Zeinom Akar i predsjedavajućim parlamenta Nabihom Berrijem, kao i predstavnicima nevladinih organizacija. Picula je povodom odlaska na misiju koja će trajati do 7. rujna istaknuo kako je nužna aktivna uloga Europske unije u njezinom susjedstvu, kako bi se spriječilo svako moguće prelijevanje nestabilnosti i pomoglo izbjeći humanitarne krize. Delegacija je u Bejrut otputovala s ciljem poticanja političkih frakcija u Libanonu da postignu dogovor oko skorog formiranja nove vlade. Nakon godina političkih borbi i građanskog rata, prošle je godine Bejrut teško oštećen u golemoj lučkoj eksploziji u kojoj je poginulo 217 ljudi, a čak ih je 300 tisuća raseljenih. Eksplozija je dodatno destabilizirala ionako krhku stabilnost u toj zemlju. Za Libanon je od presudne važnosti što skorije održavanje slobodnih i demokratskih izbora i formiranje vlade kako bi se mogao započeti proces primanja pomoći EU, ali i borba protiv korupcije, koja je još jedan od uvjeta za taj proces. Nakon povratka iz Libanona, Picula će, zajedno s kolegama iz parlamentarne grupacije Pedrom Marquesom, potpredsjednikom za vanjske poslove, Evin Incir, izvjestiteljicom za Palestinu i Norom Mebarek, članicom delegacije za zemlje Bliskog istoka, zatražiti plenarnu raspravu Europskog parlamenta na temu Libanona.

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.