HR EN
28. veljače 2023. Odbori / Međuskupina

Picula i Beslimi u Bruxellesu

Picula sa zamjenikom kosovskog premijera: Stvorene su pretpostavke za rješavanje ključnog pitanja na zapadnom Balkanu

"Napredak koji je jučer zabilježen u pregovorima između kosovskog predsjednika Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića predstavlja dobar okvir za rješavanje ključnog otvorenog pitanja na zapadnom Balkanu”, istaknuo je nakon današnjeg sastanka sa zamjenikom premijera Kosova Besnikom Bislimijem Tonino Picula, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu.

Picula se u svojstvu koordinatora za vanjsku politiku grupacije Socijalista i demokrata u EP s Bislimijem, potpredsjednikom Vlade Kosova za europske integracije, razvoj i dijalog susreo u Bruxellesu, gdje je Bislimija ugostio u okviru sastanka socijaldemokratskog Odbora Willy Brandt.

Bislimi se zahvalio na podršci političke grupacije S&D u procesu proširenja, jer je podrška Socijalista i demokrata u EP za davanje kandidatskog statusa Sjevernoj Makedoniji, Albaniji i Bosni i Hercegovini jasan signal i Kosovu da mora internim snagama nastaviti s reformskim procesima koji ih približavaju kandidatskom statusu. Također, potvrdio je i kako je iz perspektive Kosova jasno kako je politička volja članica Unije da nastave s proširenjem potvrđena davanjem kandidatskog statusa Ukrajini, koja je žrtva ruske agresije.

Naglasio je i kako je na Kosovu među građanima najviša podrška integraciji u EU od svih zemalja regije zapadnog Balkana, čak 94 posto, zbog čega očekuje i više feedbacka od europskih institucija, posebno zbog značajnog napretka u vladavini prava. Picula i Bislimi usuglasili su se o potrebi da se Kosovo nastavi usaglašavati s prioritetima vanjske politike Europske unije kao perspektivna buduća zemlja kandidatkinja, a u sklopu toga zajednički su zaključili i kako inicijativa Otvoreni Balkan, koju zagovara predsjednik Vučić, nije korisna za regiju.

Picula je pak zaključno istaknuo kako je potrebno da se postigne dugoročan i stabilan sporazum sa Srbijom i srpskom zajednicom na sjeveru Kosova u kojem obje strane moraju biti spremne na mjeru kompromisa u interesu svih građana Kosova i europske budućnosti zemlje.

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.