HR EN
14. rujna 2021. Odbori / Međuskupina

IPA III je ulaganje u dugoročne interese članica EU

Picula je kao izvjestitelj održao govor povodom usvajanja IPA III paketa u Europskom parlamentu

"Želim prije svega svima zahvaliti na predanom radu u protekle 2,5 godine. Današnja rasprava zadnji je formalni korak prema implementiranju novog, boljeg financijskog instrumenta za pretpristupnu pomoć - IPA III. Ukratko, nova generacija IPA-e ojačat će demokratsku, normativnu i društveno-ekonomsku transformaciju zemalja kandidatkinja za članstvo u EU", istaknuo je u svojem govoru povodom usvajanja IPA III paketa pretpristupne pomoći hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu i izvjestitelj Tonino Picula. Govor u nastavku donosimo u cijelosti. 

"Novi instrument omogućit će pametniju, bolje ciljanu, vidljiviju i održivu podršku zemljama kandidatkinjama i potencijalnim kandidatkinjama na njihovom putu prema EU i u suočavanju sa zajedničkim izazovima. Politika proširenja Unije neraskidivo je povezana s uvjetima pridržavanja vrijednosti kao što su liberalna demokracija, poštivanje ljudskih prava i vladavina prava, od čega kao Unija ne smijemo odstupati. Zato je dobro da će nova, IPA III na tome posebno inzistirati. Novi, nadograđeni instrument poseban naglasak stavlja upravo na jačanje uvjetovanosti koja se odnosi na demokraciju, ljudska prava i vladavinu prava, predviđajući obustavu pomoći u slučaju nazadovanja vlasti u tim područjima. IPA III pojačat će stratešku komunikaciju i boriti se protiv dezinformacija te će pridonijeti međusektorskim ciljevima zaštite klime i okoliša, ljudskih prava i ravnopravnosti spolova. IPA III je i instrument koji gleda u budućnost, uzimajući u obzir vlastite inicijative i ciljeve EU-a, poput Zelenog plana. Alokacija sredstava u okviru IPA-e III temeljit će se na pristupu temeljenom na učinku i na načelu pravedne raspodjele.

To znači da će se pomoć razlikovati po opsegu i intenzitetu prema učinku korisnika. Istodobno će se primijeniti načelo pravednog udjela kako bi se osiguralo da opseg i intenzitet financiranja ne uzimaju u obzir samo uspješnost korisnika već i njihove potrebe i kapacitete. Želimo izbjeći nesrazmjerno nisku razinu pomoći nekima i osigurati napredak svih korisnika. Kao Parlament, mislim da možemo biti zadovoljni postignutim, u kontekstu tematskih prioriteta, i institucionalne uloge Europskog parlamenta.

Tijekom pregovora, Parlament je osigurao poboljšano upravljanje instrumentom u okviru proširene uporabe postupka delegiranih akata i poboljšanog geopolitičkog dijaloga s Europskom komisijom. Ti će mehanizmi omogućiti Parlamentu da definira glavna strateška usmjerenja i pomno ispita odluke donesene u sklopu instrumenta. Naš cilj je bio primijeniti naučene lekcije iz prethodnog, IPA II instrumenta, a naš motiv je bio pomoći ovim zemljama i njihovim većinski proeuropski orijentiranim građanima. Iako je perspektiva EU članstva izgubila dio svoje transformacijske moći, to je još uvijek najučinkovitiji poticaj za sveobuhvatne političke, gospodarske i socijalne reforme na Zapadnom Balkanu s kojima EU raspolaže.

Za sve one koji se pitaju zašto izdvajamo ovolika sredstva za pripremu, nadam se, budućih EU članica, volio bih ovdje iznijeti nekoliko argumenata:

• Politika proširenja je važna jer daje mogućnost EU -u da promiče i inzistira na važnim reformama u zemljama kandidatkinjama. • Važna je jer obje strane imaju koristi od tog procesa. Podaci pokazuju da su stare zemlje članice također profitirale u smislu gospodarskog rasta i otvaranja novih radnih mjesta, zahvaljujući prethodnim proširenjima EU.

• Politika proširenja promiče društveno-ekonomsku koheziju već prije pristupanja, čime se rješavaju neke od glavnih briga građana EU-a u pogledu migracija i socijalnog dampinga.

• Jednako tako, nudi EU vodeću ulogu u regiji. Trenutno se Rusija, Turska, zaljevske zemlje, kao i Kina, međusobno i s EU natječu za gospodarski i politički utjecaj na Zapadnom Balkanu, prečesto s potpuno različitim interesima od naših. • Važna je i jer pomaže u sprječavanju i upravljanju potencijalnim krizama i sukobima.

• A možda najvažnija je jer povećava vjerodostojnost EU -a i šalje pozitivnu poruku za bolju budućnost same Unije.

Ovih dana posebno važnom se čini komponenta jačanja dobrosusjedskih odnosa, koju smo u Parlamentu isticali kao jedan od prioriteta. Nedavna događanja u Crnoj Gori najbolji su pokazatelj kakve posljedice izostanak reformi i politiziranje religioznih događaja uz podršku izvana mogu imati na podijeljenost društva i sigurnost u zemlji. Ono što želim naglasiti je da je često u najviše polariziranim društvima, podrška EU najviša - upravo članstvo u EU kako zajednički cilj može biti kohezivni faktor. IPA instrument je zapravo financiranje dugoročnih interesa i vrijednosti Unije. Naša financijska ulaganja moraju odgovarati našim ambicijama da budemo geopolitički relevantni na Zapadnom Balkanu i u Turskoj. Preko 14 milijardi EUR značajan je iznos ekonomske pomoći. No financijska sredstva ne mogu zamijeniti kredibilnu politiku proširenja. Mogu je nadopuniti, ali ne i nadomjestiti. Sjeverna Makedonija i Albanija čekaju neopravdano dugo, učinile su i rade više nego neke od zemalja članica. Kosovo je odavno ispunilo sve kriterije za ukidanje viza. Vrijeme je da njihove napore konačno priznamo konkretnim odlukama." 

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.