HR EN
2. veljače 2022. Odbori / Međuskupina

EU JE ISTINSKI PARTNER UKRAJINE

Picula se osvrnuo na posjet Ukrajini

Misija članova Odbora za vanjske poslove (AFET) i za sigurnost i obranu (SEDE) Europskog parlamenta boravila je u službenom posjetu Ukrajini od 30. siječnja do 1. veljače 2022. godine, kako bi izrazili podršku i solidarnost s Ukrajincima, te raspravili aktualne teme europske sigurnosti u svjetlu ruske vojne prijetnje Ukrajini.

Tonino Picula, hrvatski zastupnik i koordinator za vanjske poslove parlamentarne grupacije Socijalista i demokrata, koji je sudjelovao u misiji, naglasio je važnost stabilnosti i sigurnosti Ukrajine kako bi se očuvao reformski napredak te zemlje.

„Ukrajina nije poligon za ruske vojne manevre, kibernetičke kampanje i manipulaciju informacijama. To je država s više od četrdeset milijuna Europljana koji zaslužuju živjeti u miru, sigurnosti i blagostanju, poput ostalih Europljana. Snažno podupiremo ukrajinske napore u izgradnji stabilnih i odgovornih demokratskih institucija, postizanju gospodarskog i društvenog napretka za svoje građane, i očuvanju stabilnog i prosperitetnog okruženja u svim ukrajinskim regijama“, rekao je.

Kao stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a, Rusija mora prestati prijetiti susjednoj Ukrajini s vojnom akcijom te prekinuti svoje višedimenzionalne napore kako bi se potkopao ukrajinski napredak na polju demokratskih reformi, gospodarske suradnje i društvene kohezije. Političko vodstvo Ukrajine, unatoč izazovima stabilnosti i sigurnosti, mora zadržati odlučan tijek reformi, slažu se u S&D-u. Europa ne treba novu sigurnosnu arhitekturu, izgrađenu na mutnim poslovima i klimavim jamstvima. Europi je potrebno obnavljanje predanosti principima i mehanizmima suradnje i sigurnosti, kako su dogovoreni Helsinškim završnim aktom iz 1975., potvrđenim Pariškom poveljom za novu Europu 1990. i kako ih od tada utjelovljuje Organizacija za Sigurnost i suradnju u Europi (OESS). S&D grupa je oduvijek bila snažan pobornik OESS-a kao platforme za europski dijalog o sigurnosti. Sada je vrijeme za oživljavanje helsinškog duha i osnaživanje OESS-a, poručuju iz S&D-a.

„EU, kao istinski partner Ukrajine, nepokolebljivo podržava suverenitet i teritorijalni integritet ove države, kao i njen odlučan reformski put prema čvrstoj vladavini prava, odgovornim i učinkovitim demokratskim institucijama, te dostupnoj i pouzdanoj javnoj upravi, uključujući sigurnosni segment. U 2013. i 2014. godini Ukrajinci su se borili za demokratsku europsku budućnost. Danas Ukrajina mora braniti ne samo svoje građane i teritorij, već i mnoge reformske napretke“, zaključuje Picula.

U nastavku Vam donosimo i pregled medijskih istupa o putovanju u Ukrajinu.

https://www.index.hr/vijesti/clanak/picula-iz-kijeva-odgovorio-milanovicu-licemjerno-je-govoriti-iz-topline-ureda/2336670.aspx 

https://hr.n1info.com/svijet/picula-o-stanju-u-ukrajini-diplomaciji-uvijek-treba-dati-prvenstvo/

https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/picula-porucio-milanovicu-lako-je-komentirati-svjetske-krize-iz-toplog-ureda-ili-tvornice-cokolade-koji-puta-moras-otici-tamo-gdje-je-jako-vruce-i-usred-zime-20220201

https://www.rtl.hr/vijesti-hr/novosti/svijet/4185620/picula-o-milanovicu-nitko-ga-nije-spomenuo-tamo-su-razgovarali-ozbiljni-ljudi-lako-je-komentirati-iz-tvornice-cokolade/

https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/picula-milanoviceva-izjava-je-za-unutarnju-upotrebu-ali-steta-je-vanjska-5078699 

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.