HR EN
6. listopada 2021. Odbori / Međuskupina

550 zastupnika podržalo Piculin report o SAD-u

Usvajanjem izvješća o budućim odnosima EU i SAD Europski parlament traži ravnopravno partnerstvo

„Usvajanjem Izvješća o budućnosti odnosa Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država, zastupnici u Europskom parlamentu poslali su Komisiji i državama članicama potpuno jasnu poruku: Europska unija mora preuzeti više odgovornosti i zauzeti novu poziciju u multilateralnom globalnom poretku. To je Europska unija koja donosi autonomne strateške odluke u odnosu prema sigurnosnim i obrambenim izazovima, prema pitanjima zelene tranzicije, prema pitanjima međunarodne trgovine i zaštite vladavine prava. No, i dalje, Europska unija jest pouzdan partner u naporima da se očuva globalna liberalna demokracija, zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama“, istaknuo je Tonino Picula, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu i autor Izvješća.

A Piculin je report, na kojem je zastupnik sa svojim timom radio od početka lipnja prošle godine u srijedu popodne velikom većinom od 550 glasova za, 83 glasova protiv i 55 suzdržanih izglasao Europski parlament. Među glavnim naglascima Izvješća, koja ocrtavaju buduće oblikovanje politika i strategija u odnosu na Sjedinjene Američke Države, valja izdvojiti kako Sjedinjene Države ostaju najveći europski strateški partner. U izvješću se spominju i napetosti koji su uslijedile nakon usvajanja trilateralnog sporazuma AUKUS, ili pak nakon nekoordiniranog povlačenja iz Afganistana, navodeći kako moramo bolje proučiti točke razilaženja, stremeći ka unapređenju suradnje, bolje koordinacije te razmjene informacija i iskustava između SAD-a i EU-a.

Kao autor, Picula je u usvojenom Izvješću istaknuo kako je nužno reorganizirati rad Ujedinjenih naroda i Svjetske trgovinske organizacije i Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), kako bi se pokrenuo proces globalne harmonizacije korporativnog oporezivanja s ciljem ukidanja poreznih oaza. U izvješću se poziva na veću koordinaciju u nizu geopolitičkih pitanja, poput koordiniranog stav prema Rusiji i Kini, kao i zelene transformacije globalne ekonomije s ciljem zaustavljanja klimatskih promjena, te borbu protiv autoritarnih režima, pandemije covida-19, klimatskih promjena i terorizma.

Istovremeno se naglašava potreba jačanje europske strateške i obrambene autonomije, komplementarne s NATO savezom. Kinu je Picula u Izvješću ocijenio „sistemskim rivalom i konkurentom”, no unatoč tome, ona mora biti važan partner u borbi protiv niza globalnih problema, kao što je borba protiv klimatskih promjena, jer su zelene politike EU-a i SAD-a nedostatne bez jasne predanosti Kine u toj borbi.

Poseban je dio Izvješća posvećen i zemljama regije zapadnog Balkana, hrvatskog neposrednog susjedstva, a naglašava se nužnost intenzivnijeg angažmana EU i SAD-a u obnavljanju svog strateškog partnerstva vezano za države Istočnog partnerstva i zapadnog Balkana kako bi se te zemlje postale demokratske države blagostanja koje će se moći oduprijeti autoritarnim snagama.

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.