HR EN
8. travnja 2022. Parlamentarne Aktivnosti

Ne prepuštajmo zapadni Balkan Rusiji ili Kini!

Zastupnici S&D-a u zajedničkoj su izjavi pozvali na ponovno posvećivanje Europske unije situaciji s pristupnim pregovorima zemalja na zapadnom Balkanu

Cijeli tekst u nastavku.

EU, probudi se! Ne prepuštajte zapadni Balkan Rusiji ili Kini!

Ruski napad na Ukrajinu i europske vrijednosti moraju nas podsjetiti koliko je proces proširenja važan kao pokretač demokracije, slobode, mira, vladavine prava i prosperiteta, no samo ukoliko se pravilno provodi, tvrde zastupnici S&D-a, pozivajući zemlje članice EU-a da odmah započnu pristupne pregovore sa Skopjem i Tiranom.

Početkom rata u Bosni i Hercegovini smatra se 6. travnja 1992., a kraj rata došao je 1995. Poginulo je više od 100 000 ljudi. Najgori pojedinačni zločin dogodio se u Srebrenici na istoku, gdje su tijekom nekoliko dana u srpnju 1995. vojnici bosanskih Srba ubili više od osam tisuća bošnjačkih muškaraca i dječaka. Trideset godina kasnije, Bosna i Hercegovina je danas u dubokoj političkoj krizi, rastragana korumpiranim političkim elitama, poricateljima genocida i prokremljanskim političarima, koji su spremni gurnuti zemlju na rub kolapsa zbog svojih separatističkih planova i osobnih interesa.

Kao socijalisti i demokrati, već duže vrijeme pozivamo Europsku uniju da bude aktivnija u okončanju ove krize, uključujući pritisak i sankcije protiv onih koji bojkotiraju državne institucije. EU ima obvezu štititi teritorijalni integritet, jedinstvo i mir Bosne i Hercegovine te spriječiti bilo kakav povratak nasilju iz 1990-ih.

No, kako bi odigrala jaču političku ulogu u Bosni i Hercegovini, Unija mora hitno vratiti svoj kredibilitet u cijeloj regiji zapadnog Balkana. Zapanjujuće je koliko su ljudi u regiji razočarani u EU. Povjerenje u Europsku uniju opada te je tako percepcija EU-a kao najvećeg saveznika Sjeverne Makedonije naglo pala s 43,2 posto u 2019. na 13,1 posto u 2021., prema Institutu za demokraciju - Societas Civilis.

Tome je jedan od uzroka nedjelovanje Europe. Ili još gore: prekršena obećanja. Kada su se Atena i Skoplje prije četiri godine dogovorili oko povijesnog Prespanskog sporazuma kako bi riješili spor koji je trajao 27 godina, a koji se samo površno odnosio na ime Sjeverne Makedonije, ukazala se uzbudljiva prilika te se zapadni Balkan počeo dovoditi pod okrilje Unije. Ukazala se i prilika za postizanje prosperita za milijune ljudi. Ali nismo održali svoju riječ. EU još uvijek nije otvorila pristupne pregovore ni sa Sjevernom Makedonijom ni s Albanijom, iako je uvijek iznova ponavljala da su obje zemlje učinile sve što je od njih zatraženo za početak pregovora.

Putinov rat protiv Ukrajine i europskih vrijednosti mora biti poziv na buđenje EU-a da se hitno ponovno posveti zapadnom Balkanu. Daljnje odgađanje procesa proširenja EU-a učinit će regiju ranjivijom. Nekoliko regionalnih i globalnih sila ima sve veći politički i financijski interes da devalorizira europske ambicije svih šest republika zapadnog Balkana. Rusko uplitanje i kampanje dezinformacija već su ostavile trag, posebice u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji, gdje smo vidjeli izraze podrške Ruskoj Federaciji i nakon Putinova napada na Ukrajinu. Ovisnost Srbije o Moskvi toliko je izražena da je vlada Srbije čak odbila uskladiti se sa sankcijama Europske unije protiv Rusije. Ako srpske vlasti ne promijene svoj kurs nakon izbora prošle nedjelje, to bi moglo imati kobne posljedice za europsku perspektivu ove zemlje. No u svakom slučaju, Europa ne bi trebala odustati od ove regije. Više nego ikad, potrebna nam je predanost i djelovanje Unije na zapadnom Balkanu kako bismo se suprotstavili kampanjama uplitanja Rusije i Kine koje nameću netrpeljivost prema Europskoj uniji pokušavajući pritom destabilizirati cijelu regiju. Stoga pozivamo šefove država i vlada EU-a da konačno otvore pristupne pregovore sa Skopljem i Tiranom.

Čvrsto vjerujemo da će se, nakon otvaranja pregovora, utjecaj ruskih dezinformacija, kao i populističkih skupina i stranaka koje podržava Rusija smanjiti, a prodemokratske i proeuropske snage usredotočiti na potrebne reforme prema europskom članstvu. Proces proširenja, pravilno proveden, bit će pokretač promjena za demokraciju, slobodu medija, građanske slobode i vladavinu prava - vrijednosti koje je Putin godinama uskraćivao Rusima i za koje su se Ukrajinci sada prisiljeni boriti.

Budućnost zapadnog Balkana bit će određena djelovanjem Europske unije te uspostavom vladavine prava, liberalne demokracije, socijalne pravde i inovativne snage ?otvorenog društva. Članstvo u EU-u i, što je najvažnije, temeljiti i ambiciozni pregovori na putu do toga članstva jedino su jamstvo da će građani ovih šest nacija u relativno bliskoj budućnosti uživati pogodnosti uključenja. Europa ih ne smije razočarati.

 

Tonino Picula, koordinator S&D za vanjske poslove i izvjestitelj EP-a za Crnu Goru

Tanja Fajon, S&D zastupnica u Europskom parlamentu i šefica izaslanstva EP-a u Srbiji

Isabel Santos, S&D zastupnica u Europskom parlamentu i izvjestiteljica EP-a za Albaniju

Andreas Schieder, S&D zastupnik u Europskom parlamentu i šef izaslanstva EP-a u Sjevernoj Makedoniji

Dietmar Köster, S&D zastupnik u Europskom parlamentu i izvjestitelj u sjeni za BiH

Demetris Papadakis, S&D zastupnik u Europskom parlamentu i izvjestitelj u sjeni za Srbiju

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.