HR EN
15. rujna 2022. Parlamentarne Aktivnosti

Izglasano Izvješće o pograničnim regijama EU-a

Danas je u Europskom parlamentu izglasano Izvješće o pograničnim regijama EU-a s 522 glasa za, 49 protiv i 11 suzdržanih. Tonino Picula, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu, u pisanju ovog Izvješća sudjelovao je kao izvjestitelj u sjeni te je na predstavljanju Izvješća održao govor koji prenosimo u cijelosti.

“Prije svega, čestitke izvjestiteljima na njihovom radu. Kao izvjestitelj u sjeni za drugo izvješće, svoju sam intervenciju usredotočio na pogranične regije.

Važnost pograničnih regija nadilazi puku statistiku. Kao što sam naslov izvješća kaže, pogranične regije živi su laboratoriji europskih integracija. S obzirom na specifičnosti svojih pozicija i izazove s kojima se suočavaju, regije mogu biti shvaćene kao živi laboratoriji za europske inovacije.

Činjenica da pogranične regije općenito imaju slabije gospodarske rezultate od drugih regija unutar država članica poziv je za našu brzu akciju.

Potrebni su nam fleksibilni i izvedivi programi koji se lako mogu prilagoditi specifičnim potrebama regija.

Također se pridružujem pozivima Komisiji i Vijeću da pronađu izlaz iz trenutnih blokada Uredbe o europskom prekograničnom mehanizmu. Potrebna nam je pravilna i učinkovita provedba relevantnog zakonodavstva EU-a: prava prekograničnih i pograničnih radnika, poboljšanje njihova zapošljavanja, radnih, zdravstvenih i sigurnosnih uvjeta. Treba priznati i rad na daljinu.

Stoga pozivamo Komisiju da revidira Uredbu o koordinaciji sustava socijalne sigurnosti. Također, da se bez daljnjeg odgađanja donese prijedlog zakona za europsku iskaznicu socijalnog osiguranja. Posebno pozdravljam zelenu dimenziju ovog izvješća. Kao što su pokazale i nedavne poplave, moramo hitno ojačati našu suradnju u upravljanju rizikom od prirodnih katastrofa, uključujući poboljšano rano upozorenje za prekogranične regije.

Svoje izlaganje želim završiti isticanjem važnosti suradnje s pograničnim regijama na našim vanjskim granicama EU-a, kao i s njihovim kolegama u zemljama koje će tek postati članice. Naši programi financiranja trebali bi biti još značajniji alat za promicanje europskog proširenja. Hvala vam.”

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.