HR EN
4. listopada 2021. Parlamentarne Aktivnosti

EU mora surađivati sa SAD-om jačajući svoju autonomiju

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu i izvjestitelj za odnose Europske unije sa SAD-om Tonino Picula po povratku iz jednotjednog radnog posjeta Washingtonu zaključio je kako Europska unija mora nastaviti surađivati sa Sjedinjenim Američkim Državama, ali vodeći računa o osnaživanju svoje autonomije

„Europska unija mora surađivati sa SAD-om jačajući svoju autonomiju u odlučivanju i djelovanju u sigurnosnoj i vanjskoj politici, ali to znači i veću odgovornost. Sjedinjene Države ostaju jedan od naših najvažnijih partnera, no moramo stalno na umu imati činjenicu kako nemamo iste interese u trgovini, zaštiti podataka ili odnosu prema nekim trećim zemljama“, kazao je Picula.

Picula se, netom prije no što će njegovo Izvješće o budućnosti odnosa EU i SAD-a, naći na dnevnom redu kao središnja rasprava ovotjedne plenarne sjednice EP u Strasbourgu, u američkom glavnom gradu susreo s nizom predstavnika američkog Ministarstva vanjskih poslova, zastupnicima u Kongresu, kao i predstavnicima Američke trgovinske komore, Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda.

Razgovarao je i s predstavnicima američkog poslovnog sektora, kao i s predstavnicima nekoliko istraživačkih instituta koji se bave međunarodnim odnosima.

„Iako smo prošlogodišnji rezultat izbora u Sjedinjenim Državama dočekali s optimizmom koji je bio i opravdan američkim povratkom u Pariški klimatski sporazum, treba biti svjestan činjenice da je američka administracija fokusirana na svoju unutarnjepolitičku agendu i to se osjeti u odnosima s partnerima kao što je EU. To je još jedan od signala da EU mora braniti vlastite interese i redefinirati odnose s SAD-om bilateralno, ali i unutar NATO saveza, za što je valjana poduka, među ostalim, i debakl u povlačenju iz Afganistana ili novi sigurnosni sporazum SAD-a, Velike Britanije i Australije. To je realni okvir u kojem ćemo raspravljati o mojem Izvješću o budućnosti odnosa Europske unije i SAD-a“, rekao je Picula.

Teme razgovora bile su stanje transatlantskih odnosa nakon promjene administracije, ali i nakon Afganistana i AUKUS-a, mogućnosti jačanja suradnje jačanjem multilateralnog poretka, suradnja na području klimatskih promjena, odnosi prema Kini, trgovinski odnosi, nedavni Trade & Technology Council u Pittsburghu, ali i odnosi s Rusijom i sigurnost opskrbe energentima.

Picula je tako razgovarao s Molly Montgomery, zamjenicom pomoćnika državnog tajnika za europske i eurazijske poslove State Departmenta, Gabrielom Escobarom, posebnim predstavnikom za Zapadni Balkan, kongresnicima Joe Wilsonom, Jimom Costom i Garretom Gravesom, zaduženima za odnose s EU i predstavnicima Pododbora za Europu, energiju, okoliš i kibersigurnost.

Također, susreo se s Jacobom Poushterom, direktorom u Pew Research Centru, direktorom za transatlantsku strategiju Međunarodnog republikanskog instituta Janom Surotchakom, kao i s predstavnicima EU delegacije u Washingtonu Dearbhlom Doyle, voditeljicom Odjela za politiku, sigurnost i razvoj, te Mercedes Garcia Perez, voditeljicom Odjela za globalna pitanja i inovacije.

Sastao se i s Marjorie Chorlins, potpredsjednicom za Europu Američke trgovinske komore.

U Svjetskoj banci razgovarao je s direktoricom za strategiju i poslovanje u Europi i središnjoj Aziji Xiaoqing Yu, Jerryjem Lebom, koordinatorom programa za zapadni Balkan i Stevenom Jouyjem, koordinatorom programa za EU, dok je u Međunarodnom monetarnom fondu razgovarao sa zamjenikom direktora zaduženim za zapadni Balkan Joergom Decressinom.

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.