HR EN
19. listopada 2023. Parlamentarne Aktivnosti

EU bi napokon trebala prestati s politikom podilaženja Srbiji

Danas je u Europskom parlamentu većinom glasova usvojena Rezolucija kojom se poziva države članice EU-a da usvoje ciljane sankcije protiv destabilizirajućih aktera u Srbiji povezanih s neviđenim terorističkim napadom na kosovske policijske službenike, koji su izvele srpske paravojne snage 24. rujna na sjeveru Kosova.

Danas je u Europskom parlamentu većinom glasova usvojena Rezolucija kojom se poziva države članice EU-a da usvoje ciljane sankcije protiv destabilizirajućih aktera u Srbiji povezanih s neviđenim terorističkim napadom na kosovske policijske službenike, koji su izvele srpske paravojne snage 24. rujna na sjeveru Kosova.

Tonino Picula, koordinator za vanjske poslove Socijalista i demokrata i vodeći pregovarač o rezoluciji o Srbiji i Kosovu, izjavio je: "Ovaj teroristički napad koji snažno osuđujemo je prekretnica bez presedana u poratnom vremenu. To zahtjeva ozbiljnu političku reakciju, poput ciljanih restriktivnih mjera protiv aktera koji destabiliziraju sjever Kosova. Osim toga, pozivamo Europsku komisiju da zamrzne sredstva namijenjena Srbiji ako istrage pokažu da je srpska država bila izravno uključena u teroristički napad u rujnu ili u ranije nasilne napade u svibnju na sjeveru Kosova ili ako srpske vlasti odbiju potpuno surađivati."

Dodao je kako je situacija izuzetno zabrinjavajuća, posebno koncentracija srpske vojske blizu granice s Kosovom, zbog čega je EP pozvao NATO da izradi plan za suzbijanje kriznih situacija na sjeveru Kosova, kao i članice EU da odmah pošalju dodatne trupe u zemlju.

"Nastavak bliskih odnosa Srbije s Rusijom i Kinom postavlja ozbiljna pitanja o strateškom smjeru zemlje. Duboko smo zabrinuti zbog destabilizirajućeg utjecaja srpskih vlasti predvođenih predsjednikom Aleksandrom Vučićem na cijelu regiju”, poručio je Picula i u isto vrijeme pozvao EU da ukine restriktivne mjere protiv Kosova.

Istovremeno, Europski parlament u Rezoluciji poziva Kosovo da uspostavi Udruženje općina sa srpskom većinom u skladu s dogovorima postignutima u okviru dijaloga koji je posredovao EU.

"Jedino rješenje je normalizacija odnosa kroz kompromis, za što nam treba odgovarajuća istraga i procesuiranje, bez daljnje eskalacije i povratka obje strane dijalogu koji je posredovao EU. U tom kontekstu također pozivamo EU da predloži novi, inovativni i uravnoteženi pristup za prevladavanje zastoja", rekao je.

Kako je navedeno u rezoluciji koju je usvojio Parlament, restriktivne mjere bi trebale uključivati, ali ne ograničavati se na zamrzavanje imovine i zabranu putovanja protiv destabilizirajućih aktera na sjeveru Kosova, poput Milana Radoičića, koji je preuzeo odgovornost za organiziranje spomenutog terorističkog napada.

Socijalisti i demokrati, koji su prvi pozvali na uvođenje restriktivnih mjera protiv Srbije nakon terorističkog napada i koji su zatražili rezoluciju, ističu da je to ključno kako bi se postigla ravnoteža i kako bi se oživio dijalog, koji je jedino rješenje za normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova.

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.