HR EN
13. prosinca 2023. Parlamentarne Aktivnosti

EP usvojio drugo Piculino Izvješće o odnosima EU-SAD

Europski parlament danas je usvojio izvještaj o odnosima između Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država, čiji je autor Tonino Picula, s 485 glasova za, 77 protiv i 70 suzdržanih

U novom izvješću, zastupnici Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta, na čelu s Toninom Piculom, pozvali su EU da radi na stvaranju još snažnijeg partnerstva, jačem vodstvu i raspodjeli odgovornosti sa SAD-om.

Tonino Picula prilikom glasovanja istaknuo je: "Naš imperativ je poslati jasne poruke o tome kako vidimo našu suradnju i što bi ona trebala biti u mjesecima i godinama koje dolaze kako bismo zaštitili ovaj dugotrajan, temeljni savez i učinili ga što otpornijim na različite izborne ishode. Jaka transatlantska suradnja temelji se na principu da je partnerstvo zajedničkog vodstva i odgovornosti nužno za prevladavanje brojnih kriza s obje strane Atlantika. Ne smijemo se suzdržavati od naglašavanja da su SAD najvažniji politički i ekonomski partner EU-a, i obrnuto. Sedamdeset godina međunarodni poredak, predstavljanje demokratskih vrijednosti, otvorena društva i zaštita ljudskih i manjinskih prava temeljili su se na suradnji između SAD-a i EU-a."

„Zajedničko suprotstavljanje ruskoj agresiji i pružanje podrške Ukrajini postat će još važniji zadaci u nadolazećim mjesecima, te će ostati naša zajednička dužnost i obveza. Val solidarnosti širom EU-a i globalno, zajednički odgovor EU-a i obveze država članica su bez presedana. Stajali smo ujedinjeni u najtežim vremenima, a ova kriza je to još jednom dokazala“, dodao je Picula.

Ovo izvješće sadrži jasne preporuke o tome što bi naše partnerstvo trebalo uključivati u odnosu na Kinu, Indo-Pacifičku regiju, Zapadni Balkan, Afriku i druge globalne partnere, kao i o sigurnosti i obrani.

„Možemo samo pohvaliti sve konkretne ishode jače suradnje, kao što su dva EU - SAD summita, Vijeće za trgovinu i tehnologiju, dijaloge o Indo-Pacifiku, Kini i te suradnju po pitanju ključnih sirovina. Međutim, ne smijemo propustiti spomenuti izazove koji ostaju, posebno s usvajanjem IRA-e, gdje većina naših zabrinutosti nije uzeta u obzir, a pitanja o carinama ostaju neriješena“, ocijenio je Picula.

Upozorio je i kako bi promjena američke administracije i mogući povratak na vlast Donalda Trumpa vjerojatno rezultirali značajno drugačijim pogledom na suradnju EU i Sjedinjenih Država, zbog čega je bitno da EU kontinuirano razvija mehanizme koji će joj omogućiti da samostalnije reagira na ključne izazove.

„Želimo više suradnje i vodstva u ravnopravnom partnerstvu kad god je to moguće. Međutim, očekujemo i da EU izgradi svoju otvorenu stratešku autonomiju. Snažna Europska unija je najbolji odgovor na sve izazove i također najbolji partner za Sjedinjene Države“, zaključio je Picula.

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.