HR EN
10. studenog 2022. Parlamentarne Aktivnosti

EP izglasao ulazak Hrvatske u Schengen!

Tonino Picula, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu, koordinator S&D-a za vanjske poslove te voditelj Radne grupe za Zapadni Balkan održao je govor prilikom glasovanja Europskog parlamenta za ulazak Republike Hrvatske u Schengen s 534 glasa za, 53 protiv, a 25 ih je bilo suzdržano.

Govor donosimo u cijelosti.

Republika Hrvatska potpuno zaslužuje ulazak u Schengen jer je ispunila sve zadane uvjete. I tehničke i političke.

Hrvatska ima najdužu vanjsku kopnenu granicu EU i želi doprinjeti većoj sigurnosti na njima. A EU ovim dokazuje funkcionalnost i privlačnost svog modela.

Govoreći o budućnosti Schengena, trebamo ga ojačati kao jedno od najvećih europskih postignuća. A novo širenje jedan je od najboljih načina. Osobito u ovom kritičnom vremenu, kada se vodi rat na europskom tlu i kada jedna kriza zamjenjuje drugu.

Ali važno je i nastaviti s provedbom schengenske stečevine. To jača povjerenje među članicama schengenskog prostora. Jednako tako, treba imati povjerenja i prema zemljama koje već dugo rade na ispunjavanju schengenskih kriterija.

Radujemo se što ćemo nadograditi naše članstvo u EU. Tako stječemo ista prava slobodnog kretanja za hrvatske građanke i građane, koja već uživa 420 milijuna ljudi u 26 država.

To je ravnopravna Europa za koju se zalažemo.

Podsjetimo, Hrvatska bi u idućih šest mjeseci trebala obavijestiti Europski parlament i Vijeće u pisanom obliku o daljnjim mjerama poduzetima na temelju akcijskog plana u području upravljanja vanjskim granicama i provedbi svih mjera koje su s njime u vezi.

Više o tome što je zastupnik rekao o pristupanju Hrvatske u Schengen pročitajte na:

https://n1info.hr/video/newsroom/picula-siguran-sam-da-ce-se-podrska-ulasku-rh-u-schengen-osjetiti-na-glasanju/

https://www.index.hr/vijesti/clanak/europski-parlament-ogromnom-vecinom-podrzao-ulazak-hrvatske-u-schengen/2410733.aspx

https://direktno.hr/direkt/europski-parlament-glasao-ulazak-hrvatske-schengen-evo-koliko-bilo-protiv-i-sudrzanih-294841/

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.