HR EN
7. lipnja 2022. Parlamentarne Aktivnosti

Ekološki i sigurnosni izazovi su povezani!

Na jučerašnjoj plenarnoj sjednici Europskog parlamenta, hrvatski zastupnik Tonino Picula održao je govor o Izvješću o sigurnosnoj i okolišnoj politici, naglasivši neupitnu usku povezanost klimatskih promjena i sigurnosnih izazova

Govor možete pročitati u nastavku.

Vjerujem da je Izvješće pravovremeno i ponovno pokazuje da je ova zajednica predvodnik u temama koje će oblikovati našu budućnost. Svijet se stubokom promijenio od 24. veljače ove godine, a promijenila se i perspektiva mnogih kad je riječ o našoj obrani. Trebamo više suradnje između naših država članica i naših partnera, kroz niz aktivnosti.

Vjerujem u važnost pripreme za nove sigurnosne izazove na koje utječu klimatske promjene, što bi moglo povećati prijetnje i imati geopolitičke posljedice, o čemu već možemo svjedočiti u područjima kao što su Arktik ili Sahel. Također želim ukazati na problem vode. Resursi voda će zbog klimatskih promjena biti izuzetno pogođeni, a globalna potražnja za vodom samo će još više rasti.

Stoga smatram da smo izradili ambiciozno izvješće koje će poslužiti kao odgovor na neke od najvećih izazova našeg vremena.

Naša bi reakcija svakako trebala biti ekološki osviještena i racionalna, kako ne bismo dodatno ugrozili sigurnost u ovim veoma nestabilnim vremenima.Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.