HR EN
15. prosinca 2020. Iz Medija

ZERP štiti ribarske i nacionalne interese

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu i Predsjednik Međuskupine EP-a za mora, rijeke, otoke i priobalna područja, Tonino Picula, sudjelovao je u raspravi emisije Otvoreno Hrvatske radiotelevizije 14. prosinca na temu aktualnog proglašenja isključivog gospodarskog pojasa na Jadranskom moru.

Upitan kasnimo li s proglašenjem gospodarskog pojasa, Picula je odgovorio: To je bilo i ostalo sasvim političko pitanje. Njegovo rješavanje bilo je ovisno o političkim konstelacijama i odnosima uključenih zemalja. U Hrvatskoj je pitanje proglašenja isključivog gospodarskog pojasa osciliralo ovisno o unutarnjim političkim odnosima u posljednjih 17 godina. Treba reći da su se sve relevantne političke opcije u načelu slagale o potrebi cjelovite zaštite nacionalnih interesa na Jadranu, ali su se razlikovale u procjeni tajminga i načina kako to napraviti. Rekao bih, neovisno o tim raspravama, more je uvijek bilo i u budućnosti će biti višestruko vrijedan resurs. Jadran je posebno osjetljiv jer se radi o poluzatvorenom moru koje je u stvari zaljev, također, poluzatvorenog Sredozemlja.

Tako smo ZERP-om, 2003. godine, aktivirali ekološku i ribolovnu komponentu gospodarskog pojasa, ostavljajući samo korištenje energije valova i postavljanje umjetnih otoka izvan obuhvata te odluke. Podsjećam da je početak primjene ZERP-a oročen za listopad 2005., dakle dvije godine nakon proglašenja. Takva je odluka predstavljala jednu vrstu težnje za dobrom političkom i diplomatskom ravnotežom između nužnosti zaštite ribarskih i nacionalnih interesa, ali i nenarušavanja odnosa s Europskom unijom u trenutku kada se očekivalo mišljenje o našem zahtjevu za članstvom.

Što se tiče iskustava o proglašenju gospodarskog pojasa ostalih zemalja članica Europske unije, Picula je kazao: Ovisno o snazi flote, sposobnosti eksploatacije mora i podmorja, ali prije svega strateškoj usmjerenosti na more, ovise rezultati proglašenih gospodarskih zona. Uz to je, naravno, potrebno imati sredstva za pojačanu tehnologiju nadzora mora. Prva zemlja koja je zaštitila svoj morski pojas bila je Island 1974., i to nakon najava iz 1972. godine. Europska unija ima najveći isključivi gospodarski pojas na svijetu koji iznosi gotovo 22 milijuna četvornih kilometara uključivo i neke prekomorske teritorije, dakle, ima dvostruko veći isključivi gospodarski pojas od Sjedinjenih Američkih Država. I neke od zemalja članica Unije imaju vrlo velike pojaseve i uspješno ih koriste, međutim, treba kazati da more spaja, ali more i razdvaja, tako da ovoga trenutka traju sporovi između nekih susjednih zemalja kao što su recimo Španjolska i Portugal koje osporavaju jedna drugoj prostore koje smatraju svojim isključivim položajem.

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.