HR EN
9. listopada 2020. Video & audio

Ukidanje viza moglo bi pričekati do nakon američkih izbora

Gostujući na N1, Picula je komentirao dolazak američkog državnog tajnika u Hrvatsku, izbore u SDP-u i slučaj JANAF

Hrvatski zastupnik i izvjestitelj Europskog parlamenta za odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama Tonino Picula gostovao je u Newsroomu televizije N1 i komentirao prošlotjedni posjet američkog državnog tajnika Mike Pompea Hrvatskoj i najavu ukidanja viznog režima s SAD-om.

„Pitanje ukidanja viza hrvatskim državljanima sam postavljao otkad sam zastupnik u Europskom parlamentu svim američkim veleposlanicima koji su bili delegirani ovdje u Bruxelles. Uvjet je uvijek bio isti, da postotak odbijenih viza padne ispod tri posto. Tada smo se našli u društvu pet zemalja koji su trebali imati vize. Mislim da smo danas dosta blizu tome da se hrvatskim građanima vize ukinu, no očito je da je to povezano s još nekim otvorenim bilateralnim pitanjima Washingtona i Zagreba i nekim očekivanjima. Vjerujem da ćemo ipak morati sačekati ishod američkih izbora“, ocijenio je Picula.

Odgovarajući na pitanje Domagoja Novokmeta o razlozima posjeta Pompea Hrvatskoj, Picula je istaknuo kako je cijela njegova europska turneja bila prilika za rekapitulaciju otvorenih bilateralnih pitanja, za Hrvatsku je tu važno i konačno rješavanje pitanja izbjegavanja dvostrukog oporezivanja, no Pompeo je pokušao afirmirati i vanjskopolitičku agendu Donalda Trumpa. Picula smatra da je jedan od prioriteta bio da Pompeo naglasi američko protivljenje kineskom prisustvu u regiji i da je dobro da se ne izlazi potpuno u susret američkim zahtjevima. „Problematičan je uopće odnos ove američke administracije prema EU kao projektu, i odnosi Washingtona i Bruxellesa dosegli su posebno nisku točku, zbog čega treba zadržati odmak prema američkim zahtjevima“, smatra Picula.

Govoreći o ishodu američkih izbora, rekao je kako je interes cijelog svijeta i dalje velik jer je utjecaj SAD-a na globalne odnose još uvijek ogroman: „Trump je u protekle četiri godine SAD izvukao iz cijelog niza područja i procesa, u kojima su ranije davali velik doprinos. Sklapali su međunarodne sporazume, što je Trump odlučio prekinuti. Time je otvorio prostor drugim akterima koji ne prakticiraju demokratske vrijednosti kod kuće ni zdravi bilateralizam prema vani. Ukoliko on dobije izbore i tako nastavi, od toga ni globalni poredak ni Europska unija neće imati koristi“.

„Prošlog tjedna je EU pružila ruku zapadnom Balkanu. Europski ekonomski i investicijski plan je predstavljen. Sredstva namijenjena zapadnom Balkanu vrijede oko devet milijardi eura, uz investicijski potencijal veći od dvadeset milijardi“, rekao je Picula govoreći o planovima proširenja EU. Prioriteti tih ulaganja su poboljšanja infrastrukture, prije svega transportne, zatim energetska tranzicija regije, zelena i digitalna transformacija i da se pokuša spriječiti odlazak mladih i kvalificiranih ljudi na zapad. Picula se osvrnuo i na stanje u SDP-u, te korupcijske skandale, odnosno slučajeve Janaf i Agrokor. Picula misli kako su "točka susreta ili zrcalo lošeg stanja naše lokalne samouprave", kazao je i istaknuo primjer lokalnih šerifa, koji u svojim mjestima mogu raditi što god hoće. Dodaje i kako je problem u javnim poduzećima koje stranke koriste kako hoće.

"Afere su odraz i stanja u javnim tvrtkama koje su osobito zgodni objekti tzv. stranačke demokracije". Picula ističe kako ovakve afere utječu na ionako nisko povjerenje građana Hrvatske u pravosuđe. "Hrvatski građani su među najnezadovoljnijima radom pravosudnih organa. Nije to za vraga. Hrvatska ima pravosuđe koje traži određenu reformu kako bi se povratilo povjerenje. Naše članstvo u EU, sve ekonomske pogodnosti koje nam se pružaju ostat će nedovoljno iskorištene dokad ne dovedeno pravosuđe u rad", smatra Picula.

"Životni stil pojedinaca ne treba problematizirati ako oni ne dolaze u sukob sa zakonom. Međutim, ako su ti pojedinci su nositelji ozbiljnih javnih funkcija, političkih funkcija, tada oni naravno dolaze pod lupu javnosti i u Europi, barem vrlo često, se takva ponašanja sankcioniraju", kazao je Picula kako komentar na činjenicu da su trojica sadašnjih ministara zalazila u Kovačevićev neformalni klub. Što se tiče predsjednika Zorana Milanovića i toga boji li se možda nekakvog otkrića, Picula kaže kako to ne može komentirati, a što se predsjednikova karaktera tiče, Picula tu kaže: "Milanović je poznat u javnosti, nije on došao iz vakuuma na poziciju predsjednika Hrvatske. Dobar dio svoje političke karijere upravo je bio prepoznat po konfliktima. Prema tome ovo što radi na poziciji predsjednika ne bi trebalo nikoga čuditi", kaže.

Komentirao je i stanje u svojoj stranci. "U posljednjih sedam, osam godina SDP je iznutra zapravo bio poprište različitih klanovskih sukoba. Naravno da je poraz u srpnju oslobodio dodatno nezadovoljstvo u stranci i čini mi se nažalost da izbor novog predsjednika i vodstva koje je izabrano ja jedan demokratski i inventivan način, da sve to odlazi u drugi plan jer imam osjećaj da te neke ratne sjekire tijekom 2019. bile dosta plitko zakopane i drške su ostavljene negdje iznad zemlje", istaknuo je.

Cijelo gostovanje pogledajte na poveznici. 

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.