HR EN
23. travnja 2020. Video & audio

Proširenjem EU ispunjava svoju misiju

Europska se unija naprosto ne može zatvoriti unutar postojećih granica, rekao je Picula za N1 televiziju

Tonino Picula je Dnevniku N1 televizije komentirao Izvješće o preporukama Europskog parlamenta Vijeću, Komisiji i potpredsjedniku komisije za vanjsku politiku i sigurnost za zapadni Balkan ususret summitu 2020 čiji je bio izvjestitelj, a komentirao je i odgovor Europske unije na ublažavanje posljedica epidemije te ponašanje mađarskog premijera Viktora Orbana, koji krizu koristi za povećanje svojih ovlasti.

Govoreći o politici proširenja, istaknuo je da se ona vraća u mainstream europske politike: "Kad pogledamo u kakvom je stanju politika proširenja bila još prošle godine, kada je u listopadu francuski predsjednik Emmanuel Macron na Europskom vijeću blokirao početak pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom i kada znamo da je ove godine Velika Britanija napustila EU, lako se moglo pomisliti da će politika proširenja pasti ne u drugi, nego u treći plan interesa europskih institucija. No, ipak nije tako. Već je u veljači ove godine Europska komisija predložila novi sustav pregovora s kandidatima o članstvu, a u ožujku je Europsko vijeće dalo zeleno svjetlo za početak pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Europski je parlament pred dva dana vrlo jasno s vrlo jasnom podrškom izglasao preporuke Vijeću, Komisiji i potpredsjedniku za vanjsku politiku i sigurnost da se politika proširenja mora vratiti u mainstream europskih politika. Europska se unija naprosto ne može zatvoriti unutar postojećih granica i ne može svoju misiju ispuniti u postojećim okvirima. Kao izvjestitelj tih preporuka, smatram da je glavna poruka da se one koji kucaju na vrata EU treba ohrabriti".

"Europska unija ima tvorničku karakteristiku koja joj onemogućava da brzo djeluje kada treba, ona je zajednica država, a ne zajednička država. Kada bi to bila, taj lanac izjašnjavanja od problema do rješenja bio bi kraći. Stoji kritika da suočena s pandemijom nije reagirala dovoljno brzo prema vlastitim građanima, niti pružila pomoć svom susjedstvu. No, u posljednjih 20 dana sve europske institucije ubrzano rade, osmišljeni su razni paketi pomoći, čak su i neke štetne odluke povučene. Danas je Komisija donijela odluku da angažira više od 3 milijarde eura u obliku povoljnih zajmova i uputi u 10 zemalja u susjedstva da se saniraju ekonomske posljedice pandemije", rekao je Picula.

Mađarski parlament izglasao je promjene zakona koje premijeru Viktoru Orbanu daju gotovo neograničenu moć. Sve to pod opravdanjem borbe protiv koronavirusa. Picula kaže, ono što radi Orban treba se analizirati u široj vremenskoj dimenziji politike koja traje više od pet godina te koja je stalno bila pod kritikom institucija EU.

"Čini mi se da je Orban sada prešao neke granice, otvoreno ga se kritizira u okviru Europske pučke stranke. Mislim da je Lukašenko dobio društvo, više nije posljednji diktator na europskom kontinentu", rekao je Picula i dodao da je Europska unija, među ostalim, zajednica određenih vrijednosti i ako ih netko krši, postoji jasan put kako treba sankcionirati one koji to čine. Pitanje je, smatra eurozastupnik, ima li političke volje ili je ispravna Orbanova taktika unutar koje misli da će u situaciji globalne pandemije proći bez sankcije.

Video na poveznici.

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.