HR EN
12. studenog 2021. Video & audio

Odgovornost za Žalac je na Plenkoviću

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula gostovao je jutros na N1 televiziji, gdje je komentirao aferu Žalac i usporavanje u proširenju EU

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula gostovao je jutros na N1 televiziji, gdje je komentirao aferu Žalac. “Europski ured javnog tužitelja je nova institucija uspostavljena s dobrim razlogom – već duže je jasno da u pojedninim dijelovima EU-a postoje manipulacije s novcem koji bi trebao pomoći s razvojem manje razvijenih dijelova EU-a. Umjesto da odlaze tamo gdje treba, odlazi u privatne džepove. Mi smo u Hrvatskoj dugo vremena bili pri dnu ljestvice korištenja fondova. Očito je razina apsorpcije tih sredstava na pojedinačnoj razini puno bolja”, prokomentirao je Picula.

Na pitanje može li ova afera ugroziti projekte, kaže da će vjerojatno doći do ozbiljnije retroaktivne analize, no teško je reći hoće li ugroziti dogovorene projekte. “Ovo je opomena svima koji imaju takve ambicije da to ne prolazi.” Nada se da će ovo što se događa – policijska i pravosudna aktivnost protiv četvorice hrvatskih dužnosnika i poduzetnika – potaknuti razmišljanje o odgovornosti tijela koja su propustila procesuirati ono što je bilo bjelodano jasno. “Vjerujem da će i Uskok dobro razmisliti kako se odnose prema ovoj kategoriji predmeta. Što se tiče istupa premijera, to je strategija da se relativizira ministrica koja je bila njegov izbor. Ovo će sigurno imati kazneno-pravni epilog, a mora dobiti i politički epilog”, rekao je Picula.

“Bivša ministrica Žalac je Plenkovićev osobni izbor, a na poziciji se kompromitirala. Govoriti da je sjajna u svom poslu je politički neodgovorno. Put političke odgovornosti vodi pred njegova vrata”, dodao je. Što se tiče incidenta u Beogradu, kaže da je incident to što je vlast u Beogradu pokušala prekinuti građane koji su htjeli ukinuti mural Mladiću.

“Za Srbiju je opasno što Vučić izbjegava preuzeti odgovornost za ono što se događa u zemlji. Stagnira u pregovorima za članstvo u EU-u, a približava se Rusiji i Kini. To baca i teret na politiku proširenja”, kaže. EU je politiku proširenja stavila na čekanje, nema osobitog apetita da se s politikom proširenja nastavi, rekao je Picula. Dotaknuo se i stanja u BiH, rekavši kako Dodik sigurno nije adresa na kojoj se može razgovarati o boljitku Bosne i Hercegovine. “Mora mu se jasno rećid a politika koju vodi ne vodi boljitku i rješenjima koja bi bila na korist i srpskom stanovništvu u BiH.”

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.