HR EN
24. studenog 2020. Video & audio

EU i dalje računa na BiH

Picula poručuje da EU i dalje želi stabilnu BiH i očekuje i obnovu američkog interesa za regiju

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu i izvjestitelj za preporuke o proširenju na zapadnom Balkanu Tonino Picula gostovao je u emisiji Otvoreno Hrvatske televizije na temu 25. godišnjice Daytonskog sporazuma

'Ovoga trenutka treba reći da EU računa i dalje računa na BiH i posjet visokog predstavnika za zajedničku sigurnosnu i vanjsku politiku Josepha Borrella Sarajevu je na neki način signal BiH da doista ako želi napredovati prema Uniji, mora prionuti na posao ozbiljnih reformi', istaknuo je Picula.

Novoizabrani predsjednik SAD-a Joe Biden kroz povijest je bio povezan s BiH pa se logično pitanje postavlja - kakva će biti politika SAD-a prema susjednoj državi.

'S njegovim dolaskom obnavlja se jedna vrsta partnerstva između SAD-a i EU-a, a to je davalo rezultate u prošlosti, a protekle četiri godine to je stavljeno sa strane. Biden je dobar poznavatelj prilika na zapadnom Balkanu. I on je predlagao da se zaustavi agresor tijekom rata u BiH. Vjerujem da će on obnoviti vrstu interesa SAD-a prema ovom prostoru, da će ponuditi ruku suradnje Europskoj uniji. Ipak o tipu medijacije, za sada je prerano govoriti', rekao je Tonino Picula i dodao da postoji i interes Kine, Rusije te Turske za situaciju u BiH.

Cijelu emisiju pogledajte na poveznici.

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.