HR EN
23. listopada 2021. Iz Medija

UKINUTE VIZE ZA SAD!

Hrvatski građani od sada u Sjedinjene države na putovanja do 90 dana mogu ići bez vize

"Hrvatski građani od danas više ne moraju ishoditi vize za putovanja u SAD kraća od 90 dana i svima nam na tome čestitam! Kao izvjestitelj za odnose s SAD-om, ali i puno ranije od toga, kao zastupnik u Europskom parlamentu, godinama sam zagovarao ukidanje viznog režima, koji je bio svojevrsna diskriminacija u odnosu na druge građane Unije. Uz ispunjavanje uvjeta manje od tri posto odbijenih zahtjeva, Hrvatska je u godinama do danas ispunila i sve druge uvjete potrebne za slobodno putovanje svojih građana u SAD. Nadam se da ćemo sada iskoristiti priliku za putovanje, kako bismo još bolje razvijali gospodarske i kulturne odnose s SAD-om, što je još jedna velika prilika za nas", istaknuo je povodom ukidanja viznog režima hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula, koordinator za vanjsku politiku i izvjestitelj za odnose s SAD-om. 

Hrvatska je ušla u program izuzeća od viza (VWP), sveobuhvatno sigurnosno partnerstvo Sjedinjenih Država i zemalja sudionica programa koje omogućuje putovanje u SAD u poslovne ili turističke svrhe u trajanju do 90 dana, a da se pritom štiti nacionalna sigurnost.

Da bi neka država ušla u ovaj program, mora ispuniti kriterije iz sfere borbe protiv terorizma, provedbe zakona, imigracije, sigurnosti dokumenata kao i upravljanja granicom, a postotak odbijenih viza mora biti ispod 3 posto, što je Hrvatska ispunila tek nedavno. Prijave putem ESTA-e mogu se podnijeti u bilo koje vrijeme prije putovanja, no Ministarstvo domovinske sigurnosti preporučuje putnicima da zahtjev podnesu što prije moguće, a najmanje 72 sata prije puta, navodi se u priopćenju iz Velepolanstva SAD-a. Putnici zemalja iz VWP-a, a od danas su to i državljani Hrvatske, nisu dužni predočiti specifičan plan putovanja prije podnošenja zahtjeva putem ESTA-e. Zahtjevi ESTA-e općenito vrijede dvije godine.

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.