HR EN
13. prosinca 2022. Iz Medija

Stanje u Crnoj Gori prijetnja dugogodišnjim EU ambicijama

Tonino Picula, hrvatski zastupnik u EP-u i stalni izvjestitelj za odnose s Crnom Gorom, u zajedničkoj izjavi s Vladimirom Bilčikom, voditeljem delegacije za Crnu Goru, izrazio je duboku zabrinutost zbog krize u Crnoj Gori

Zastupnici Skupštine Crne Gore u ponedjeljak su usvojili novi zakon kojim se ograničavaju ovlasti Predsjednika Crne Gore i nisu uspjeli imenovati nove suce Ustavnog suda. U Podgorici je došlo do sukoba prosvjednika koji podržavaju oporbu i policije.

“Obaviješteni smo o rezultatima glasanja u Skupštini Crne Gore. Ovim putem izražavamo svoje duboko razočaranje neuspješnim pokušajem da se imenuju suci Ustavnog suda i usvajanjem Zakona o izmjenama Zakona o Predsjedniku Crne Gore. Razočarani smo što Hitno mišljenje Venecijanske komisije o Zakonu o izmjenama Zakona o Predsjedniku Crne Gore, objavljeno 9. prosinca, nije uzeto u obzir tijekom glasanja.

Usvajanje izmjena od strane 41 zastupnika vladajuće većine izravna je prijetnja dugogodišnjim europskim ambicijama Crne Gore, uključujući i poštivanje načela ustavnosti i vladavine prava. Rezultati glasanja prijetnja su procesu pristupanja Crne Gore Europskoj uniji i mogli bi Crnu Goru gurnuti u dugačku političku krizu i ustavni kaos.

Ovim putem apeliramo na sve političke dionike u zemlji da se uzdignu iznad svojih podjela i odmah ponovno uspostave funkcionalnost demokratskih institucija u skladu s ustavnim načelima. Pozivamo političke lidere da ispune očekivanja goleme većine građana Crne Gore koji podržavaju europsku budućnost zemlje, tako što će raditi na posvećenosti EU članstvu i ubrzati reforme potrebne za integraciju u EU.

Na našu veliku žalost, nijedno pregovaračko poglavlje nije zatvoreno u posljednjih pet godina. Razvoj političke situacije u Crnoj Gori u nekoliko posljednjih mjeseci doveo je u pitanje poziciju zemlje kao predvodnika procesa pridruživanja EU.

Zato ovim putem pozivamo na brz politički dogovor kojim će završiti mandat ove vlade bez ikakvih odgoda i otvoriti put za nove izbore za Skupštinu Crne Gore”.

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.