HR EN
25. studenog 2022. Iz Medija

SAD diskriminira svoje saveznike

“SAD slijedi domaću agendu, koja je, nažalost, protekcionistička i diskriminirajuća prema američkim saveznicima”, rekao je za Politico Tonino Picula, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu i izvjestitelj Europskog parlamenta za transatlantske odnose.

Članak prenosimo u cijelosti. 

Devet mjeseci nakon invazije na Ukrajinu, Vladimir Putin počinje slamati Zapad. Najviši europski dužnosnici bijesni su na administraciju Joea Bidena i sada optužuju Amerikance da su se obogatili na ratu, dok zemlje EU-a trpe. “Činjenica je, ako na to trezveno gledate, da je zemlja koja najviše profitira od ovog rata SAD jer prodaju više plina i po višim cijenama, i zato što prodaju više oružja”, rekao je jedan visoki dužnosnik za POLITICO. Žestoki komentari — javno i privatno podržani od strane dužnosnika, diplomata i ministara na drugim mjestima — uslijedili su nakon rastućeg bijesa u Europi zbog američkih subvencija koje prijete uništenjem europske industrije. Kremlj će vjerojatno podržati raspirivanje vatre među zapadnim saveznicima.

"Zaista smo na povijesnom raskrižju", rekao je visoki dužnosnik EU-a, tvrdeći da dvostruki udar poremećaja trgovine zbog američkih subvencija i visokih cijena energije riskira okretanje javnog mnijenja i protiv ratnih napora i protiv transatlantskog saveza. “Amerika mora shvatiti da se javno mnijenje mijenja u mnogim zemljama EU-a.” Josep Borrell pozvao je Washington da odgovori na zabrinutost Europe. “Amerikanci – naši prijatelji – donose odluke koje imaju ekonomski utjecaj na nas”, rekao je u intervjuu za POLITICO.

Najveća točka napetosti posljednjih tjedana bile su Bidenove zelene subvencije i porezi za koje Bruxelles kaže da nepravedno skreću trgovinu dalje od EU-a i prijete uništenjem europskih industrija. Unatoč formalnim primjedbama iz Europe, Washington do sada nije pokazao nikakav znak povlačenja. U isto vrijeme, poremećaj uzrokovan Putinovom invazijom na Ukrajinu gura europska gospodarstva u recesiju, uz skokovitu inflaciju i razorni pritisak na opskrbu energijom koji prijeti nestankom struje i racioniranjem ove zime.

Dok pokušavaju smanjiti svoje oslanjanje na rusku energiju, zemlje EU-a se umjesto toga okreću plinu iz SAD-a - ali cijena koju Europljani plaćaju je gotovo četiri puta veća od iste cijene goriva u Americi. Zatim, tu je i vjerojatni skok narudžbi za vojnu opremu američke proizvodnje jer europskim vojskama ponestaje oružja nakon slanja oružja Ukrajini. Sve je to previše za najviše dužnosnike u Bruxellesu i drugim prijestolnicama EU-a. Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da visoke cijene plina u SAD-u nisu "prijateljske", a njemački ministar gospodarstva pozvao je Washington da pokaže više "solidarnosti" i pomogne u smanjenju troškova energije.

Ministri i diplomati drugdje u bloku izrazili su frustraciju zbog načina na koji Bidenova vlada jednostavno ignorira utjecaj svoje domaće ekonomske politike na europske saveznike.

Kad su se čelnici EU-a prošlog tjedna na sastanku G20 na Baliju dotakli Bidena zbog visokih cijena plina u SAD-u, činilo se da američki predsjednik jednostavno nije bio svjestan tog pitanja, prema gore citiranom višem dužnosniku. Drugi dužnosnici i diplomati EU složili su se da je američko neznanje o posljedicama za Europu veliki problem. "Europljani su izrazito frustrirani zbog nedostatka prethodnih informacija i konzultacija", rekao je David Kleimann iz istraživačkog centra Bruegel.

Dužnosnici s obje strane Atlantika prepoznaju rizike koje će sve problematičnija atmosfera imati za zapadni savez. Prepirke su upravo ono što bi Putin želio, složili su se diplomati EU-a i SAD-a. Rastući spor oko Bidenovog Zakona o smanjenju inflacije (IRA) — ogromnog paketa poreza, klime i zdravstvene skrbi — ponovno je stavio strahove od transatlantskog trgovinskog rata visoko na politički dnevni red. Ministri trgovine EU-a trebali bi raspravljati o svom odgovoru u petak dok dužnosnici u Bruxellesu izrađuju planove za hitnu ratnu škrinju subvencija kako bi spasili europske industrije od kolapsa.

"Zakon o smanjenju inflacije vrlo je zabrinjavajuć", rekla je nizozemska ministrica trgovine Liesje Schreinemacher. "Potencijalni utjecaj na europsko gospodarstvo je vrlo velik."

"SAD slijedi domaću agendu, koja je, nažalost, protekcionistička i diskriminirajuća prema američkim saveznicima", rekao je Tonino Picula, čelni čovjek Europskog parlamenta za transatlantske odnose.

Američki dužnosnik naglasio je kako određivanje cijene za europske kupce plina odražava odluke privatnog tržišta i nije rezultat bilo kakve politike ili djelovanja američke vlade. "NAS. tvrtke bile su transparentni i pouzdani dobavljači prirodnog plina u Europu”, rekao je dužnosnik. Izvozni kapacitet također je ograničen nesrećom u lipnju koja je prisilila ključno postrojenje da se zatvori.

U većini slučajeva, dodao je dužnosnik, razlika između izvozne i uvozne cijene ne ide američkim izvoznicima LNG-a, već tvrtkama koje preprodaju plin unutar EU. Najveći europski nositelj dugoročnih američkih ugovora o plinu je primjerice francuski TotalEnergies. To nije novi argument s američke strane, ali ne čini se da je uvjerio Europljane.

“Sjedinjene Države prodaju nam svoj plin s multiplikativnim učinkom od četiri kad pređe Atlantik”, rekao je europski povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton u srijedu na francuskoj TV. “Naravno da su Amerikanci naši saveznici... ali kada nešto pođe po zlu, potrebno je to reći i među saveznicima.”

Jeftinija energija brzo je postala velika konkurentska prednost i za američke tvrtke. Poduzeća planiraju nova ulaganja u SAD-u ili čak preseliti svoja postojeća poduzeća iz Europe u američke tvornice. Baš ovaj tjedan, kemijska multinacionalna tvrtka Solvay objavila je da odabire SAD umjesto Europe za nova ulaganja, u posljednjoj u nizu sličnih najava ključnih industrijskih divova u EU.

Saveznici ili ne?

 Unatoč energetskim nesuglasicama, u Bruxelles je zavladala potpuna panika tek kada je Washington najavio shemu industrijskih subvencija od 369 milijardi dolara za potporu zelenim industrijama prema Zakonu o smanjenju inflacije.

“Zakon o smanjenju inflacije promijenio je sve”, rekao je jedan diplomat EU-a. Je li Washington još uvijek naš saveznik ili nije? Za Bidena je zakon povijesno klimatsko postignuće. "Ovo nije igra s nultom sumom", rekao je američki dužnosnik. "IRA će povećati kolač za ulaganja u čistu energiju, a ne podijeliti ga." Ali EU to vidi drugačije. Dužnosnik iz francuskog ministarstva vanjskih poslova rekao je da je dijagnoza jasna: ovo su "diskriminirajuće subvencije koje će narušiti konkurenciju".

Francuski ministar gospodarstva Bruno Le Maire ovaj je tjedan čak optužio SAD da ide kineskim putem ekonomskog izolacionizma, pozivajući Bruxelles da ponovi takav pristup. “Europa ne smije biti posljednji Mohikanac”, rekao je. EU priprema svoje odgovore, kao što je veliki pritisak na subvencije kako bi se spriječilo da europsku industriju ugroze američki rivali. “Proživljavamo sve veću krizu povjerenja u trgovinskim pitanjima u ovom odnosu”, rekao je njemački europarlamentarac Reinhard Bütikofer.

“U jednom trenutku morate se nametnuti”, rekla je francuska europarlamentarka Marie-Pierre Vedrenne. “Mi smo u svijetu borbe za moć. Kad se obaraš rukama, ako nisi mišićav, ako nisi fizički i psihički pripremljen, gubiš.” Iza kulisa također postoji rastuća nervoza zbog novca koji teče u američki obrambeni sektor. SAD je bio daleko najveći davatelj vojne pomoći Ukrajini, isporučivši više od 15,2 milijarde dolara u oružju i opremi od početka rata. Prema Borrellu, EU je Ukrajini do sada osigurala oko 8 milijardi eura vojne opreme.

Prema riječima jednog visokog dužnosnika iz europske prijestolnice, obnavljanje zaliha nekog sofisticiranog oružja moglo bi potrajati "godinama" zbog problema u opskrbnom lancu i proizvodnji čipova. To je potaknulo strahove da američka obrambena industrija može još više profitirati od rata. Pentagon već razvija plan za ubrzanje prodaje oružja, dok pritisak saveznika da odgovore na veće zahtjeve za oružjem i opremom raste. Drugi EU diplomat ustvrdio je da bi "novac koji se zarađuje na oružju" mogao pomoći Amerikancima da shvate da bi zarađivanje "sve ove gotovine na plinu" moglo biti "malo previše". Diplomat je tvrdio da bi nam popust na cijene plina mogao pomoći da "održimo jedinstveno javno mnijenje" i da pregovaramo s trećim zemljama o opskrbi plinom. "Nije dobro ostavljati dojam da vaš najbolji saveznik zapravo izvlači veliku zaradu na vašim nevoljama", rekao je diplomat.

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.