HR EN
6. srpnja 2023. Iz Medija

RH je prošla ozbiljnu tranziciju kroz EU pregovore

Tonino Picula, hrvatski zastupnik u EP-u i koordinator S&D-a za vanjske poslove, gostovao je u Točki na tjedan N1 televizije, uz Senadu Šelo Šabić s Instituta za razvoj međunarodnih odnosa, na temu prvog desetljeća Hrvatske u EU-u, Schengena i eurozone

Na pitanje što bi istaknuo kao ključno u tome kako se Hrvatska transformirala, eurozastupnik Tonino Picula kaže kako na to pitanje nije jednostavno odgovoriti.

“Kad zapravo uzmete tih deset godina članstva, shvatite da je Hrvatska po mnogo čemu jedinstven slučaj. Ne samo po činjenici da je samostalno ušla u EU, sa biljezima koje nije imala ni jedna članica prije nje, kao zemlja koja je imala rat na svom teritoriju i put u Bruxelles za Hrvatsku je bio osobito važan jer je trabala regulirati odnose s gradom blizu Bruxellesa, a to je Haag”, rekao je Picula i ulasku Hrvatske u EU.

Ističe da je Hrvatska morala proći jedan program plus te da je kad je ušla u EU, ušla u Europsku uniju koja se nalazila u dubokoj krizi. Podsjetio je da je Hrvatska izašla iz te krize 2014. godine, ali da su onda krenule druge krize poput migrantske krize te kako je onda došao i Brexit, a naposljetku i invazija Putina na Ukrajini.

“Nekako se Hrvatska morala prilagoditi krizama u EU i rješavati ono što je ostalo neodgovoreno i nerješeno u momentima ulaska u Europsku uniju. Čini mi se, da je dobro da smo naučili povlačiti sredstva Europske unije, ali nije mi drago što nismo naučili povlačiti vrijednosti na kojima se temelji Europska unija”, kaže Picula i dodaje da je ostalo jako puno mjesta za napredak.

“Hrvatska je imala dvostruku tranziciju, prošla je kroz mnoge traume od kojih neke nisu ni danas riješene, ali smo imali i ozbiljnu tranziciju kroz pregovore,” rekao je Picula.

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.